Πώς θα μπορούσε η χώρα μας να διεκδικήσει έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από την ανάπτυξη του τουρισμού τρίτης ηλικίας και του τουρισμού υγείας;
Ο τουρισμός τρίτης ηλικίας αποτελεί πλέον ένα σημαντικό μέρος της τουριστικής βιομηχανίας σε πολλές αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες. Στην Ευρώπη το ποσοστό των ταξιδιών που αντιστοιχεί σε ηλικιωμένους αναμένεται να αυξηθεί από 15% το 2010 σε 26% το 2030 και 32% το 2050. Μέχρι το 2050, το ένα τρίτο της συνολικής τουριστικής δαπάνης στην Ευρώπη θα προέρχεται από άτομα άνω των 65 ετών. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι άνθρωποι που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες για ιατρικούς λόγους κάθε χρόνο κυμαίνονται από 5 μέχρι 14 εκατομμύρια, με ετήσιο τζίρο δεκάδων δισ. ευρώ.
Ο τουρισμός τρίτης ηλικίας και ο τουρισμός υγείας αποτελούν μια μεγάλη αγορά και ταυτόχρονα μια μεγάλη ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για τη χώρα μας. Πώς θα μπορούσε η χώρα μας να διεκδικήσει έσοδα δεκάδων δισ. ευρώ ετησίως από την ανάπτυξη των συγκεκριμένων κατηγοριών τουρισμού;
Με αφορμή την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην τουριστική βιομηχανία, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε τον Ιούλιο του 2021 ένα κείμενο πολιτικής των Γιάννη Τούντα, Αρίστου Δοξιάδη και Αγγελικής Κατσάπη για τον ρόλο του τουρισμού υγείας και του τουρισμού τρίτης ηλικίας στην ανάπτυξη στη μετά-Covid εποχή.
Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ (PDF)
Τον Ιούλιο του 2019 η διαΝΕΟσις είχε δημοσιεύσει μια εκτενή μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και ομάδα ερευνητών υπό τον συντονισμό του καθηγητή κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα, η οποία:
- αναλύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις υποκατηγορίες αυτών των κλάδων της τουριστικής βιομηχανίας
- μελετά το πώς άλλες χώρες επενδύουν στην προσέλκυση ηλικιωμένων και ασθενών τουριστών
- χαρτογραφεί την ισχύουσα κατάσταση στη χώρα μας
- προσδιορίζει τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει η ελληνική οικονομία
- παρουσιάζει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη καλύτερων υποδομών και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.
Μπορείτε να διαβάσετε μια συνοπτική καταγραφή των βασικών συμπερασμάτων της έρευνας εδώ και ολόκληρη την έρευνα εδώ:
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ (PDF)
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας συζητήθηκαν για πρώτη φορά στην εκδήλωση που συντόνισε η διαΝΕΟσις ως programming partner του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Παρακολουθήστε τη συζήτηση εδώ: