Προτάσεις για την καλύτερη προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας.
Aπό το 2017, η διαΝΕΟσις έχει ασχοληθεί με το ζήτημα της προστασίας και ανάπτυξης των περιοχών Natura 2000. Πρόκειται για περιοχές, οι οποίες είναι ενταγμένες σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο και προστατεύονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περιπου 27% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της Ελλάδας είναι χαρακτηρισμένες ως προστατευόμενες περιοχές, ενταγμένες στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Αν και η διασφάλιση της προστασίας τους και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξή τους έχει σημαντικές θετικές συνέπειες για την τοπική κοινωνική και οικονομική ευημερία, σε πολλές τέτοιες ελληνικές περιοχές οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις για την ανάπτυξη παραμένουν αποσπασματικές. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι μπορεί να γίνει για την καλύτερη προστασία και αξιοποίησή τους;
Η πιο πρόσφατη δημοσίευση της διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ υπογράφεται από καθηγητές και ερευνητές από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή Τουριστικής Ανάπτυξης, Πάρι Τσάρτα, ενώ συμμετέχουν και καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η μελέτη αυτή προσεγγίζει το ζήτημα συνολικά και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την οργάνωση και ανάπτυξη του τουρισμού στις περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα. Λαμβάνει υπόψη τις σημαντικές ιδιαιτερότητες των προστατευόμενων περιοχών, αναλύει τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου τουρισμού και το θεσμικό πλαίσιο, παραθέτει δέκα παραδείγματα ανάπτυξης σε αντίστοιχες περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και καταλήγει στις αντίστοιχες κατευθύνσεις πολιτικής.
Εδώ θα βρείτε μια σύνοψη της μελέτης, ενώ εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη. Επίσης, εδώ θα βρείτε μια ακόμα πιο συνοπτική καταγραφή του περιεχομένου της.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ (PDF)
Το 2017, η διαΝΕΟσις ανέθεσε σε μια επταμελή ομάδα ειδικών με συντονιστή τον Επίκ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστα Τριάντη την εκπόνηση μίας ολοκληρωμένης μελέτης, η οποία αποτύπωσε τότε το πρόβλημα, παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα καλών πρακτικών που εφαρμόζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κατέληγε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση, την προστασία και την αξιοποίηση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Κυρίως, όμως, η έρευνα εκτίμησε για πρώτη φορά τα δυνητικά οφέλη για την ελληνική οικονομία από την εφαρμογή αυτών των προτάσεων.
Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη μελέτη, εδώ:
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝATURA 2000 - ΔΟΜΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ (PDF)
Μπορείτε να δείτε τα Παραρτήματα της μελέτης, τα οποία περιλαμβάνουν: α) τον ενιαίο κατάλογο των Περιοχών Natura 2000, β) τον Κατάλογο των Περιοχών Natura ανά Περιφέρεια και γ) τους χάρτες των προστατευόμενων περιοχών για τους 13 νέους Φορείς Διαχείρισης που προτείνουν οι ερευνητές της διαΝΕΟσις, εδώ: