Μια σειρά ερευνών για τη χρήση του ίντερνετ και για τις πηγές πληροφόρησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα.
Πώς χρησιμοποιούν οι Έλληνες το ίντερνετ; Πόσοι το χρησιμοποιούν, και ποιοι είναι αυτοί που δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν; Από πού ενημερώνονται, και πόσο εμπιστεύονται τις πληροφορίες που βρίσκουν εκεί; Και τι σκέφτονται για τα ΜΜΕ και τις πηγές ενημέρωσης που έχουν διαθέσιμες σήμερα; Η διαΝΕΟσις έχει δημοσιεύσει μια σειρά ερευνών για το θέμα, που αποτυπώνουν το πώς καταναλώνουν πληροφορίες οι Έλληνες σήμερα, χαρτογραφούν τις σχετικές τάσεις, και καταγράφουν ομοιότητες και διαφορές με την κατάσταση που ισχύει σε άλλες χώρες.
Από το 2018, η διαΝΕΟσις δημοσιεύει τις ετήσιες εκθέσεις του Digital News Report του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που αφορούν την Ελλάδα. Πρόκειται για μια έρευνα που καταγράφει τις απόψεις των χρηστών του διαδικτύου σε δεκάδες χώρες, για τις ειδήσεις που διαβάζουν online, για τις πλατφόρμες και τις ιστοσελίδες που προτιμούν και συνοδεύεται από αναλύσεις των τάσεων, τόσο σε κάθε χώρα όσο και συνολικά. Η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μια σύντομη ανάλυση των στοιχείων που αφορούν την Ελλάδα για το 2024 (όπως είχε κάνει και για το 2023, το 2022, το 2021, το 2020, το 2019 και το 2018), την οποία επιμελήθηκε ο Αντώνης Καλογερόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής επικοινωνίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (VUB) και ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Μπορείτε να διαβάσετε τις σχετικές αναλύσεις που αφορούν την Ελλάδα, εδώ:
ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΈΣ ΕΙΔΉΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2024
ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΈΣ ΕΙΔΉΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2023
OΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2022
OΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2021
OΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2020
OΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2019
OΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2018
Τον Μάιο του 2020, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε την πλήρη έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας του World Internet Project για το 2019 (PDF link), η οποία αποτυπώνει την εξέλιξη της χρήσης του ίντερνετ στη χώρα μας, μαζί με μια πλήρη δημογραφική ανάλυση των τάσεων που διαμορφώνονται. H έρευνα αυτή είναι μέρος του World Internet Project, μιας διεθνούς ερευνητικής σύμπραξης που από το 1999 μελετά τη χρήση του ίντερνετ σε πάνω από 30 χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα συμμετέχει στη σύμπραξη από το 2015, με τον συντονισμό του ΕΚΚΕ.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση εδώ: