Η διαΝΕΟσις παρουσιάζει μια σειρά από έρευνες για τις δομές και τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα, και για την υγεία των Ελλήνων.
Η διαΝΕΟσις, ήδη από την αρχή της λειτουργίας της το 2016, έχει δημοσιεύσει μια σειρά από μελέτες, κείμενα πολιτικής, podcast και άρθρα για την υγεία στην Ελλάδα.
Η πιο πρόσφατη δημοσίευση αφορά στα φάρμακα και στη χρήση τους στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια έρευνα κοινής γνώμης του οργανισμού GIVMED, με την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις. Η έρευνα κατέγραψε τις συμπεριφορές των Ελλήνων που σχετίζονται με την κατανάλωση, δωρεά και απόρριψη των φαρμάκων. Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία ProRata από τις 6 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2023, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων.
Μπορείτε να διαβάσετε μια σύνοψη των βασικών ευρημάτων της δημοσκοπικής έρευνας εδώ, ενώ μπορείτε να μελετήσετε τις απαντήσεις των ερωτήσεων της έρευνας σε αυτό το αρχείο PDF:
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΔΩΡΕΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (PDF)
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ (PDF)
Μπορείτε να βρείτε, επίσης, όλα τα datasets της δημοσκοπικής έρευνας, εδώ:
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ (.DOCX)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ τησ ΕΡΕΥΝΑΣ (.XLS)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (.SAV)
Mπορείτε, επίσης να διαβάσετε τη συνοδευτική έκθεση και ανάλυση των αποτελεσμάτων από ομάδα συγγραφέων με συντονιστή τον Καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κυριάκο Σουλιώτη, εδώ:
Πρακτικές διαχείρισης, απόρριψης και δωρεάς φαρμάκου στην Ελλάδα -
Έκθεση Αποτελεσματων (PDF)
Τον Νοέμβριο του 2023 είχε προηγηθεί η δημοσίευση ενός κειμένου πολιτικής στο πλαίσιο της πρότασης για ένα "Νέο ΕΣΥ", το οποίο περιγράφει τον μέχρι σήμερα τρόπο λειτουργίας του συστήματος υγείας της χώρας μας και καταλήγει στη διατύπωση μιας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την αναδιοργάνωσή του. Το συγκεκριμένο κείμενο πολιτικής υπογράφεται από ομάδα τεσσάρων καθηγητών ελληνικών πανεπιστημίων με συντονιστή τον Ομότιμο Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και Διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), Γιάννη Τούντα και μέλη τους καθηγητές Βασίλη Κέφη του Πάντειου Πανεπιστημίου, Νίκο Πολύζο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Κυριάκο Σουλιώτη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Mπορείτε να διαβάσετε μια σύνοψη των βασικών προτάσεων του κειμένου πολιτικής εδώ, ενώ παρακάτω μπορείτε να βρείτε το κείμενο πολιτικής, καθώς και μια συνοπτική παρουσίαση του:
ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥ (PDF)
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ (PDF)
Τον Ιούλιο του 2023, ο Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας συμμετείχε στο 23o επεισόδιο της σειράς "Με Απλά Λόγια", δίνοντας απαντήσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων κρίσεων στην υγεία των Ελλήνων, καθώς και για τη μεταρρύθμιση του "Νέου ΕΣΥ" η οποία περιέχει προτάσεις πολιτικής για την επίλυση των προβλημάτων του ΕΣΥ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ:
Σε εκείνη τη σελίδα, δε, μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το ερευνητικό έργο της διαΝΕΟσις για την πανδημία της Covid-19 στην Ελλάδα.
Στις αρχές του 2022, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μια μελέτη που χαρτογραφεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας στις πραγματικές του διαστάσεις, και προτείνει μια σειρά από δράσεις σε σχολεία και στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας για την αντιμετώπισή του. Η χώρα μας είναι πρώτη στην ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία, και στις πρώτες θέσεις και στην παχυσαρκία των ενηλίκων. Τι συνέπειες έχει αυτό το φαινόμενο στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία μας; Ποια είναι τα αίτιά του; Και ποιες θα μπορούσαν να είναι κάποιες πιθανές λύσεις; Τη μελέτη υπογράφει ερευνητική ομάδα υπό τον συντονισμό του καθηγητή Γιάννη Μανιού από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Μπορείτε να διαβάσετε τη σύνοψή της εδώ, μια σύντομη καταγραφή των βασικών της στοιχείων εδώ, και ολόκληρο το κείμενό της με τα παραρτήματα, εδώ:
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΑ ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (PDF)
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ (PDF)
Στις αρχές του 2020, λίγες εβδομάδες πριν από την έλευση του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το "Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας", την οποία συνέγραψαν επτά καθηγητές πανεπιστημίου από πέντε διαφορετικά ΑΕΙ, υπό τον συντονισμό του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα. Η μελέτη περιγράφει ένα σύγχρονο και αποκεντρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, με έμφαση στην κοινωνική ισότητα, την κλινική αποτελεσματικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα.
Μπορείτε να διαβάσετε τη σύνοψη της έρευνας εδώ, το νέο εισαγωγικό σημείωμα του Γιάννη Τούντα εδώ, ένα συνοπτικό infographic με την προτεινόμενη δομή του νέου ΕΣΥ και τις βασικές προτάσεις της έρευνας εδώ, και την πλήρη μελέτη της ερευνητικής ομάδας εδώ:
ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΥ: Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΌΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΎ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ ΥΓΕΊΑΣ (PDF)
Τον Νοέμβριο του 2021, ο καθηγητής Γιάννης Τούντας έγραψε ένα κείμενο πολιτικής το οποίο επικαιροποιεί τα ευρήματα της έρευνας και τις προτάσεις πολιτικής για την επίλυση των προβλημάτων του ΕΣΥ. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:
Η διαΝΕΟσις είχε ασχοληθεί με θέματα που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας και στις αρχές του 2016, δημοσιεύοντας μια έρευνα για τις επιπτώσεις της κρίσης τόσο στην υγεία των Ελλήνων όσο και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. Η έρευνα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και αποτελείται από δύο συμπληρωματικά μέρη.
Στο πρώτο μέρος μελετήθηκε η χρήση δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας από τους πολίτες, καθώς και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην κατάσταση της υγείας τους. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει μια αναλυτική ανασκόπηση των δεδομένων και της βιβλιογραφίας για όλες τις πτυχές της υγείας, της παροχής περίθαλψης και της χρήσης των υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Μπορείτε να διαβάσετε μια σύνοψη εδώ, ενώ τα δύο μέρη της έρευνας μπορείτε να τα κατεβάσετε εδώ:
ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ - MEΡΟΣ ΠΡΩΤΟ (PDF)
Mπορείτε, τέλος, να παρακολουθήσετε τη συζήτηση που είχαν ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας γύρω από τα βασικά συμπεράσματα και τις προτάσεις της μελέτης για το "Νέο ΕΣΥ".