ΕΡΕΥΝΕΣ

Επανεκκίνηση Της Ελληνικής Οικονομίας

Photography: Jernej Furman / Flickr

Μια σειρά από policy papers και reports που χαρτογραφούν τη σημερινή κατάσταση και τα βασικά προβλήματα σε κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και καταλήγουν σε συγκεκριμένες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις πολιτικής για την επίλυσή τους.

Ποιες είναι οι προοπτικές που διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από μια σειρά από μεγάλες εξωγενείς κρίσεις; Πόσο απαραίτητος είναι ένας αναπροσανατολισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και προς ποια κατεύθυνση;

Η διαΝΕΟσις, ξεκινώντας από το φθινόπωρο του 2020, δημοσιεύει μια σειρά από έρευνες, policy papers και reports. Τα κείμενα αυτά περιλαμβάνουν μια συνοπτική αποτύπωση της σημερινής κατάστασης και των βασικών προβλημάτων σε κάθε έναν από τους κρίσιμους κλάδους, και καταλήγουν σε συγκεκριμένες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις πολιτικής για την επίλυσή τους.

Tο Μάιο του 2022 η διαΝΕΟσις δημοσίευσε ένα νέο κείμενο πολιτικής, το οποίο υπογράφουν ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας, και το οποίο χαρτογραφεί τις προκλήσεις των τραπεζών και της αγοράς κεφαλαίου στην Ελλάδα και διατυπώνει μια σειρά από αντίστοιχες, βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο πολιτικής για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας εδώ (PDF).

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (.PDF)

Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση της διευθύντριας ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίης Μακαντάση με τον Γκίκα Χαρδούβελη για τον χρηματοσπιστωτικό τομέα στην Ελλάδα, εδώ:

Το Μάρτιο του 2022 η διαΝΕΟσις δημοσίευσε ένα report της Διευθύντριας Ερευνών Φαίης Μακαντάση και του Research analyst Ηλία Βαλεντή στο οποίο αποτυπώνεται η σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία εν μέσω της αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας και διαφόρων νέων εστιών κινδύνου, όπως η ενεργειακή κρίση, το παγκόσμιο κύμα πληθωρισμού και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Outlook της ελληνικής οικονομίας, εδώ (PDF).

Outlook της Ελληνικης Οικονομίας (PDF)

Το Νοέμβριο του 2021 η διαΝΕΟσις δημοσίευσε ένα κείμενο πολιτικής του καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα για το νέο ΕΣΥ. Μετά την μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας, το κείμενο αναλύει τις βασικές αλλαγές και τομές που χρειάζονται για την οργάνωση μιας αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για την γενικότερη αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο εδώ, και την μεγαλύτερης έκτασης έρευνα της ομάδας για το θέμα αυτό, εδώ (PDF). 

Το νεο εσυ

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η διαΝΕΟσις δημοσίευσε ένα κείμενο πολιτικής από ομάδα ερευνητών υπό τον συντονισμό του Διομήδη Σπινέλλη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, στη μετα-κορωνοϊό εποχή. Το κείμενο επιστρέφει στο θέμα που είχε αναλυθεί στη σχετική έρευνα της διαΝΕΟσις από το 2018, καταγράφει όσα έχουν γίνει έκτοτε και αναδεικνύει τις βασικές προτεραιότητες για την ταχύτερη ψηφιοποίηση του κράτους μετά την πανδημία. 

Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: 

Η Ηλεκτρονικη διακυβερνηση στη μετα-κορωνοϊό εποχή

Τον Αύγουστο του 2021 η διαΝΕΟσις δημοσίευσε ένα κείμενο πολιτικής του Νικόλαου Ροδόπουλου για τον κλάδο των logistics. Το κείμενο αναλύει την κατάσταση στον κλάδο των υπηρεσιών της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα σήμερα, αναδεικνύει τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα, και καταλήγει σε συγκεκριμένες λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξή του. 

Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: 

Η Εφοδιαστικη αλυσίδα και η επανεκκίνηση της οικονομίας

Τον Ιούλιο του 2021 η διαΝΕΟσις δημοσίευσε ένα κείμενο πολιτικής των Γιάννη Τούντα, Αρίστου Δοξιάδη και Αγγελικής Κατσάπη για τον ρόλο του τουρισμού υγείας και του τουρισμού τρίτης ηλικίας στην ανάπτυξη στη μετά-Covid εποχή. 

Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: 

τουρισμος υγειας και τουρισμος τριτης ηλικιας (PDF)

Τον Ιούνιο του 2021 η διαΝΕΟσις δημοσίευσε ένα κείμενο πολιτικής του καθηγητή του Πολυτεχνείου του Μιλάνου Μάνου Ματσαγγάνη για τον αναπροσανατολισμό της κοινωνικής πολιτικής προς την κατεύθυνση του "κράτους κοινωνικής επένδυσης". 

Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: 

Το Κοινωνικό Κράτος Επιταχυντής Της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Τον Απρίλιο του 2021 δημοσιεύσαμε μια μελέτη για την ενέργεια στην Ελλάδα σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και υπό τον συντονισμό του γενικού διευθυντή Νίκου Βέττα. Εκτός από το πλήρες κείμενο της μελετης, οι ερευνητές του ΙΟΒΕ δημιούργησαν ένα κείμενο πολιτικής με κεντρικό άξονα τον ρόλο του τομέα της Ενέργειας στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

Ο Κρίσιμος Ρόλος του Τομέα Ενέργειας για την Επανεκκίνηση Και τις Αναπτυξιακές Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας

Το Μάρτιο του 2021 δημοσιεύσαμε μια εκτενή μελέτη ομάδας Ελλήνων ερευνητών υπό το συντονισμό του Καθηγητή του ΕΜΠ Γιάννη Καλόγηρου και του Αναπλ. Καθηγητή του ΕΜΠ Άγγελου Τσακανίκα, για την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα. Τέσσερις μελετητές από την ερευνητική ομάδα, δημιούργησαν επίσης ένα συντομότερο κείμενο πολιτικής για την προσαρμογή του ελληνικού συστήματος καινοτομίας στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η πανδημία. 

Μπορείτε να το βρείτε εδώ:

Η Διαμόρφωση Ενός Οικοσυστήματος Καινοτομίας ως Αναγκαία Προϋπόθεση για μια Ποιοτική και Ανθεκτική Ανάπτυξη στην Εποχή της Πανδημίας COVID-19 (pdf)

 

Νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2021, δημοσιεύτηκε ένα λεπτομερές κείμενο πολιτικής, στο οποίο έξι εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί αναλύουν τρία βασικά ζητήματα που επηρεάζουν το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα: τη χωροταξία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, τη διεύθυνση και διοίκηση των δικαστηρίων και των εισαγγελιών και την αξιολόγηση των δικαστών και των εισαγγελέων. Για καθένα από τα τρία αυτά θέματα οι συγγραφείς (Μ. Ν. Πικραμένος, Ι. Συμεωνίδης, Β. Π. Ανδρουλάκης, Θ. Νικολαΐδου, Λ. Τσόγκας, Π. Αλικάκος) παρουσιάζουν την υφιστάμενη κατάσταση και τα βασικότερα προβλήματα και στη συνέχεια προτείνουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για την επίλυσή τους.

Μπορείτε να διαβάσετε μια σύνοψη των προτάσεων εδώ (PDF) και ολόκληρο το κείμενο πολιτικής εδώ: 

μεταρρυθμιση του δικαστικου συστηματοσ (PDF)

 

Τον Ιανουάριο του 2021 δημοσιεύτηκαν δύο κείμενα για την δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πρώτο, ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος αναλύει τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα και τις σημαντικές συνέπειές τους. Παρουσιάζει «καλές πρακτικές» με βάση την εμπειρία ξένων χωρών και διατυπώνει επτά συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, με αφορμή την εκδήλωση της πανδημίας και την ανάγκη για επανεκκίνηση. Στο δεύτερο, ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ Νικόλαος Κομνηνός Χλέπας, αφού επισημαίνει τις πέντε σημαντικότερες δέσμες προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάνει μια σύντομη ανασκόπηση των σημαντικότερων «καλών πρακτικών» από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναπτύσσει τρία εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας και παρουσιάζει δέκα συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για έναν ριζικό ανασχεδιασμό της. Μπορείτε να διαβάσετε τα κείμενα εδώ: 

Δημόσια Διοίκηση (PDF)

τοπικη αυτοδιοίκηση (PDF)

δημοσια διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση - συνοπτικά (PDF)

Τον Δεκέμβριο του 2020 δημοσιεύτηκαν δύο κείμενα για την επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση τόσο των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και των ενηλίκων. Στο πρώτο από αυτά, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιλτιάδης Νεκτάριος και ομάδα ερευνητών αναλύουν τον τρόπο λειτουργίας της αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης δευτεροβάθμιου επιπέδου, και προτείνουν συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για τη διόρθωση της πολύ προβληματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα. Στο δεύτερο, ο ομότιμος καθηγητής εκπαίδευσης ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αλέξης Κόκκος γράφει για το πώς λειτουργεί η εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων στην Ελλάδα και για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα μπορέσουν να βελτιώσουν τα πολύ ανησυχητικά αποτελέσματα και σε αυτό τον τομέα. 

επαγγελματικη εκπαιδευση και καταρτιση (PDF)

εκπαιδευση και καταρτιση ενηλικων (PDF)

Εκπαιδευση και καταρτιση στην ελλαδα - συνοπτικα (PDF)

Το Νοέμβριο του 2020 δημοσιεύτηκε μια πρόταση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μέσα από την σκοπιά της κλιματικής αλλαγής. Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Καρτάλης γράφει για το πώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και νέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες μπορούν να αλλάξουν το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας. Μπορείτε να διαβάσετε τo policy paper του εδώ και σε μορφή PDF εδώ:

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (PDF)

Και μια συνοπτική παρουσίαση των βασικών σημείων εδώ: 

EΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΉ - ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ (PDF)

Toν ίδιο μήνα δημοσιεύτηκε μια μελέτη του Αν. Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, μια πλήρης πρόταση για την "πράσινη ανάπτυξη" και ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό υπόδειγμα για την Ελλάδα. Η έρευνα περιλαμβάνει 10 συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, με ανάλυση κόστους, μεθοδολογίας υλοποίησης και εκτίμηση θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν για κάθε ένα από αυτά. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ: 

Πράσινη Ανάπτυξη: Μια Έρευνα (PDF)

Και μια συνοπτική παρουσίαση των βασικών σημείων εδώ: 

A Greek Green Deal (PDF)

Η σειρά των δημοσιεύσεων ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 με μια έρευνα υπό τον συντονισμό του Ν. Χριστοδουλάκη για τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα και τις παρεμβάσεις της υπό εξέλιξη ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης. Η έρευνα αποτελεί μια επικαιροποιημένη, ανανεωμένη έκδοση αντίστοιχης, τριπλής έρευνας που δημοσιεύσαμε το 2018. Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα εδώ:

Η Επανεκκίνηση Της Ελληνικής Οικονομίας.
Ταμείο Ανάκαμψης Kαι Δημοσιονομικές Προοπτικές (PDF)

Επίσης, μπορείτε να βρείτε μια σύντομη καταγραφή των συμπερασμάτων και των προτάσεων της έρευνας, στο παρακάτω αρχείο:

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ (PDF)

Νέες έρευνες, policy papers και όλο το σχετικό υλικό θα προστίθενται σε αυτήν εδώ τη σελίδα διαρκώς.