Μια σειρά μελετών της διαΝΕΟσις που χαρτογραφούν την υφιστάμενη κατάσταση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, μέσα και από τα αποτελέσματα του PISA, και παρουσιάζουν προτάσεις αναμόρφωσής του σε διάφορα πεδία.
Από το 2017, η διαΝΕΟσις συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο για την εκπαίδευση στην Ελλάδα, μέσα από μια σειρά ερευνών που προσπαθούν να αναδείξουν τα προβλήματα και τις παθογένειες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και να προτείνουν λύσεις πολιτικής για την βελτίωση του.
Οι μελέτες που έχουν δημοσιευθεί από τότε, έχουν καλύψει ένα ευρύ φάσμα: Από την προσχολική αγωγή και την τεχνική εκπαίδευση και διά βίου μάθηση στην Ελλάδα, μέχρι τις αποδόσεις των Ελλήνων μαθητών στον διαγωνισμό της PISA.
Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις αφορά στην αξιοποίηση της τέχνης στα σχολεία, ως ένα εργαλείο μάθησης και ενίσχυσης της διδακτικής διαδικασίας. Χωράει η τέχνη στη σχολική τάξη; Μπορούν να αξιοποιηθούν τα έργα τέχνης για διδακτικούς σκοπούς σε πολλά σχολικά μαθήματα; Κορυφαίοι μελετητές της εκπαίδευσης έχουν τεκμηριώσει τη μαθησιακή αξία της τέχνης και πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει την κρίσιμη σημασία που έχει για την ενδυνάμωση των διανοητικών και συναισθηματικών δυνατοτήτων των μαθητών.
Η νέα έρευνα υπογράφεται από έξι συγγραφείς, με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Αλέξη Κόκκο. Αφενός αναλύει την πρόθεση και την ετοιμότητα του εκπαιδευτικού συστήματος να προάγει τη διδακτική αξιοποίηση των έργων τέχνης και αφετέρου προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να φέρει την τέχνη μέσα στο ελληνικό σχολείο.
Μπορείτε να διαβάσετε μια σύνοψη της μελέτης εδώ, ενώ παρακάτω θα βρείτε ολόκληρη τη μελέτη, και μια συνοπτική καταγραφή των βασικών σημείων της:
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ (PDF)
Γιατί οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών είναι διαχρονικά τόσο χαμηλές στο PISA; Ποια χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να προκύψουν από τη βαθύτερη μελέτη των αποτελεσμάτων του διεθνούς προγράμματος αξιολόγησης του ΟΟΣΑ;
Το 2019, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μια λεπτομερή καταγραφή και ανάλυση των αποτελεσμάτων του PISA 2015, ενώ το 2024 δημοσιεύτηκε επίσης ένα πιο σύντομο άρθρο για τα νεώτερα αποτελέσματα του PISA 2022. Το Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών PISA (Programme for International Student Assessment) υλοποιείται από το 2000 σε 15χρονους μαθητές από τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και από δεκάδες άλλες συνεργαζόμενες χώρες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή εκπαιδευτική έρευνα η οποία δίνει τη δυνατότητα στις χώρες να αξιολογήσουν τις επιδόσεις των δικών τους μαθητών και να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για το επίπεδο του εκπαιδευτικού τους συστήματος, σε σύγκριση και με άλλες χώρες. H Ελλάδα συμμετέχει στο PISA από την αρχή του Προγράμματος και οι Έλληνες μαθητές βαθμολογούνται διαχρονικά και στα τρία γνωστικά αντικείμενα κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Μια ομάδα ερευνητών με την επιμέλεια της Επίκ. Καθηγήτριας στο Χαροκόπειο Χρύσας Σοφιανοπούλου (τότε εθνική συντονίστρια του PISA στη χώρα μας) αναδεικνύουν τους παράγοντες που σχετίζονται περισσότερο με τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών, και καταλήγουν σε σημαντικά συμπεράσματα.
Μπορείτε να διαβάσετε μια συνοπτική καταγραφή των βασικών συμπερασμάτων της έρευνας εδώ και ολόκληρη την έρευνα εδώ:
H ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (PDF)
Τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας PISA 2015 μπορείτε να τα βρείτε στη σελίδα του ΟΟΣΑ πατώντας τον εξής σύνδεσμο:
Στους παρακάτω συνδέσμους, δε, μπορείτε να βρείτε τα επιμέρους ερωτηματολόγια της έρευνας που έγινε σε μαθητές και διευθυντές σχολείων το 2015 στα ελληνικά:
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΓΕΝΙΚΟ (PDF)
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (PDF)
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ (PDF)
Η έρευνα συμπληρώθηκε με μια ανάλυση των αποτελεσμάτων του PISA 2018: