Tρία κείμενα από τον νέο τόμο της διαΝΕΟσις, ο οποίος έχει ως σκοπό να σχολιάσει τα επιτεύγματα και τις αποτυχίες της χώρας στη Μεταπολίτευση, αλλά και να αναδείξει τις προκλήσεις του μέλλοντος.
To 1974 οι άνθρωποι στην Ελλάδα ζούσαν, κατά μέσο όρο, εξίμισι χρόνια λιγότερο από σήμερα. Οι γεννήσεις ήταν περίπου διπλάσιες των θανάτων. Το Κοινοβούλιο είχε συνολικά επτά γυναίκες μέλη. Μόνο 4 στους 10 Έλληνες απασχολούνταν στις υπηρεσίες. Η μέση θερμοκρασία του Ιουνίου εκείνη τη χρονιά ήταν 20 βαθμοί Κελσίου. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα, όταν άρχιζε την πορεία που την έφερε στο σήμερα ήταν μια πολύ διαφορετική χώρα.
διαβάστε ακόμα
1974 - ____
Ποια ήταν η πορεία των θεμάτων για τα οποία συζητάμε τώρα τον προηγούμενο μισό αιώνα; Πώς εξελίχθηκε το Δημογραφικό, η εργασία και η ασφάλιση; Πώς άλλαξαν οι θεσμοί και το κράτος; Τι συνέβη στο πεδίο της οικονομίας και πώς φτάσαμε στη μεγάλη κρίση της δεκαετίας του 2010; Πώς πήρε η χώρα τη σημερινή θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο; Πώς διαμορφώθηκε ο επείγων διάλογος για το περιβάλλον και τι άλλαξε η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή μας;
Η νέα έκδοση της διαΝΕΟσις αντιμετωπίζει την περίοδο της Μεταπολίτευσης όχι τόσο σαν ένα μυθιστόρημα με σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος, με εμπόδια και ήρωες που νίκησαν ή έχασαν. Τα τελευταία 50 χρόνια ήταν μια περίοδος μεγάλων αλλαγών, επιτευγμάτων αλλά και σοβαρών κρίσεων, τα οποία μας έκαναν αυτό που είμαστε σήμερα και είναι πιθανό να επηρεάσουν το αύριο.
31 σημαντικοί συγγραφείς παραθέτουν ενδιαφέροντα κείμενα για όψεις της Ελλάδας των τελευταίων 50 ετών. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τρία από τα κείμενα του τόμου:
Μ. ΜΑΤΣΑΓΓΑΝΗΣ: ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ