Εκδηλώσεις

Το Εθνικό Συστημα Υγείας Στη Μετά-COVID Εποχή-Delphi Economic Forum 2020

Η έρευνα της διαΝΕΟσις για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Την Τρίτη 9 Ιουνίου, στο πλαίσιο του διαδικτυακού 5ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η διαΝΕΟσις, η οποία συμμετέχει στη διοργάνωση ως Programming Partner, διοργάνωσε μία συζήτηση με αφορμή την έρευνά της για το νέο ΕΣΥ και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας στην περίοδο μετά την εμφάνιση της πανδημίας.

Στη συζήτηση την οποία συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος τοποθετήθηκαν οι: Βασίλης Κοντοζαμάνης, Υφυπουργός Υγείας, Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις και Γιάννης Κυριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην ΕΣΔΥ και μέλος της επιστημονικής ομάδας της μελέτης.

Αρχικά, ο Γιάννης Τούντας παρουσίασε τις προτάσεις της μελέτης που απαντούν στα προβλήματα που χαρακτηρίζουν το ΕΣΥ —τα οποία είναι η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση, η ανεπαρκής διοίκηση και η έλλειψη σχεδιασμού. Βασικές προτάσεις της μελέτης είναι η αύξηση των υγειονομικών περιφερειών από 7 σε 13 και η αναδιάρθρωση των νοσοκομείων, ενώ μεγάλη είναι η βαρύτητα που δίνει η έρευνα στην ανάγκη σχεδιασμού μίας ισχυρής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Ο Γιάννης Κυριόπουλος ανέπτυξε πιο λεπτομερώς το σημαντικό ζήτημα της υποχρηματοδότησης στην υγεία. Oι δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι διαχρονικά χαμηλές στην Ελλάδα, αλλά ο κ. Κυριόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δυνητικά θα ήταν εφικτή η αύξησή τους στο 1% του ΑΕΠ.

Τέλος, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στα μαθήματα που πήρε η χώρα μας από την εμπειρία της πανδημίας και αναφέρθηκε εκτενώς στον κρίσιμο ρόλο της ΠΦΥ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πολιτικά μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση τόσο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας όσο και για την αντιμετώπιση αντίστοιχων κρίσεων στο μέλλον —μέτρα που, όπως ανέφερε, συμπίπτουν με πολλές από τις προτάσεις της έρευνας της διαΝΕΟσις.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη ολόκληρη τη συζήτηση εδώ: