Ο Νταγκ Ντέτερ και η Ράνια Αικατερινάρη μιλούν για τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας και τις πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν στην αποτελεσματικότερη αξιοποίησή της.
Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη κλειστή συνάντηση που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις με θέμα: "Is it possible for governments to invest while sticking to the fiscal rules and reducing the levels of debt?"
Τη συνάντηση άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου, ο οποίος τόνισε πόσο ευεργετική είναι η συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την επίλυση σημαντικών δημοσιονομικών ζητημάτων. Ένα από αυτά είναι και η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας στη χώρα μας, την οποία, εάν μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε σωστά, μπορεί να αποτελέσει αρωγό ανάπτυξης.
Πρώτη ομιλήτρια για τη βραδιά ήταν η Ράνια Αικατερινάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Η ΕΕΣΥΠ συγκεντρώνει κάτω από μία ενιαία θεσμική δομή σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, με στόχο την αποδοτικότερη διαχείρισή τους. Σε όλες τις θυγατρικές της η ΕΕΣΥΠ εφαρμόζει πολιτικές που απαιτούν καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση, που προάγουν τη διαφάνεια, που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και που τελικά αυξάνουν τα έσοδα του κράτους.
Όπως τόνισε η Ράνια Αικατερινάρη, η περιουσία της Ελλάδας είναι πολυποίκιλη και σχεδόν ανεκμετάλλευτη. Αρχικά, υπάρχει σημαντικό έλλειμμα σε ό,τι αφορά την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Επομένως, παρατηρείται κενό στη λογοδοσία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις ελλειπείς ή ανύπαρκτες οικονομικές αναφορές. Έτσι, υφίστανται σημαντικές απώλειες εσόδων για τα ταμεία του κράτους· έσοδα τα οποία αποτελούν, αντί της φορολογίας, εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης δημόσιων υπηρεσιών.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η παρουσίαση του Νταγκ Ντέτερ, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Συμβούλου της Detter & Co, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος στο σουηδικό εθνικό επενδυτικό ταμείο την περίοδο των μεταρρυθμίσεων 1998-2001. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η σωστή διαχείριση του δημόσιου πλούτου θα μπορούσε να αποφέρει στα κράτη πρόσθετα έσοδα 3% του ΑΕΠ ή αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο στις κυβερνήσεις. Στην παρουσίασή του αναφέρθηκε σε αρκετά παραδείγματα εθνικών ταμείων και ταμείων αστικής περιουσίας στην Ευρώπη και στην Ασία, όπως αυτά της Κοπεγχάγης, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, της Σιγκαπούρης και του Χογκ Κογκ.
Ο Νταγκ Ντέτερ έκανε τη διάκριση ανάμεσα στα "εμπορικά" περιουσιακά στοιχεία (commercial assets) τα οποία μπορούν να φέρουν έσοδα από την αγορά (όπως είναι το παράδειγμα του ΟΤΕ) και στα "πολιτικά" περιουσιακά στοιχεία (policy assets), ή τα περιουσιακά στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς που χρηματοδοτούνται από τη φορολογία όπως η Ακρόπολη, το Σύνταγμα και τα εθνικά πάρκα. Πολλές χώρες στην Ευρώπη κατάφεραν να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία οδικών αρτηριών, νοσοκομείων και εργατικών κατοικιών μέσω της αποδοτικής διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και όχι μέσω φορολογικών εσόδων. Για την περίπτωση της Ελλάδας ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η μετατροπή του κτηρίου του πρώην υπουργείου Παιδείας σε ξενοδοχείο.
"Κάθε ευρώ που προκύπτει από την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας είναι ένα ευρώ λιγότερο σε φόρους και σε μειώσεις δημόσιων δαπανών", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντέτερ, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει τα οφέλη από τη σωστή διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου για όλους τους πολίτες.
Μετά τις παρουσιάσεις, η Ράνια Αικατερινάρη και ο Νταγκ Ντέτερ συζήτησαν μπροστά στο κοινό και απάντησαν σε ερωτήσεις. Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Θοδωρής Γεωργακόπουλος.