Εκδηλώσεις

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης «Η τέχνη στα ελληνικά σχολεία»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025.

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025, η διαΝΕΟσις διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Η τέχνη στα ελληνικά σχολεία», με αφορμή τη δημοσίευση μιας νέας μεγάλης μελέτης που επιχειρεί να αποτυπώσει τη σημερινή θέση της τέχνης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, προτείνοντας τρόπους για την πιο αποτελεσματική ένταξη και αξιοποίησή της στο πλαίσιο της διδασκαλίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις, Διονύσης Νικολάου, και η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή. Στη συνέχεια, ο Ομότιμος Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Αλέξης Κόκκος, παρουσίασε την έρευνα της διαΝΕΟσις με τίτλο «Η τέχνη στο σχολείο», ως επιστημονικός υπεύθυνός της. Τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασαν οι: Ιωάννης Κατσαρός, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, και Σπυρίδων Δουκάκης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ακολούθησε συζήτηση, υπό τον συντονισμό της Διευθύντριας Ερευνών της διαΝΕΟσις, Φαίης Μακαντάση, στην οποία συμμετείχαν οι: Ιγνάτιος Καράμηνας, Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Κώστας Μάγος, Καθηγητής Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ζαμπέλ Μουρατιάν, Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, Δασκάλα, Μουσειολόγος, Ελένη Νιάρχου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων, Διεύθυνσης Π.Ε. Γ ́ Αθήνας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες εκπρόσωποι του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού τομέα, και ειδικότερα συμμετείχαν πολλοί σύμβουλοι εκπαίδευσης.

Στον χαιρετισμό του ο Διονύσης Νικολάου, δήλωσε: «Η διαΝΕΟσις, από το 2017 συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο για την εκπαίδευση στην Ελλάδα, μέσα από μια σειρά ερευνών που προσπαθούν να αναδείξουν τα προβλήματα και τις παθογένειες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και να προτείνουν λύσεις πολιτικής για τη βελτίωσή του. Η σύνδεση της Παιδείας με την Οικονομία, την επιχειρηματική δραστηριότητα, την καθημερινότητα και τον Πολιτισμό και τις Τέχνες, αποτελεί, πιστεύουμε, σήμερα για κάθε σύγχρονη κοινωνία την ικανή και αναγκαία συνθήκη για βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή αλλά και για την πνευματική και ψυχική υγεία των μελών της».

Η Υφυπουργός Ζέττα Μακρή στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι «δεν είναι αδιάφορη η προσέγγιση μέσω της τέχνης και του πολιτισμού στην εκπαίδευσή μας και θα αναφέρω χαρακτηριστικά τα εργαστήρια δεξιοτήτων, γιατί βαδίζουμε στην τέταρτη χρονιά που διδάσκονται, και τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη, καθώς και τους ομίλους που υπάρχουν στα ολοήμερα σχολεία».

Ο Αλέξης Κόκκος παρουσίασε την έρευνα, περιγράφοντας την υπάρχουσα κατάσταση, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα της ένταξης της τέχνης στην εκπαίδευση και προτείνοντας παραδείγματα καλών πρακτικών, τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή στα ελληνικά σχολεία.

Ο Ιωάννης Κατσαρός σχολίασε τη διφυή υπόσταση των σχετικών με την τέχνη μαθημάτων τόσο στην ανάπτυξη της δημιουργικής ικανότητας, όσο και στη δημιουργία κριτικής σκέψης.

Στη συνέχεια, ο Σπυρίδων Δουκάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις του μέλλοντος και τόνισε την ανάγκη για ενσωμάτωση της συμπεριληπτικής τέχνης στην εκπαίδευση ως ένα μέσο έκφρασης και σύνδεσης με τον κόσμο. Επιπλέον, μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται να θεσπιστούν συνεργασίες και συνέργειες με τους πολιτιστικούς φορείς.

Ο Ιγνάτιος Καράμηνας αναφέρθηκε στον περιορισμένο χρόνο που δίνεται στα μαθήματα του σχολείου που σχετίζονται με την τέχνη, στον κεντρικό ρόλο των καθηγητών στην προετοιμασία και τον σχεδιασμό της διδακτικής ώρας, αλλά και στη σημασία των επιμορφώσεων των εκπαιδευτικών και την υποστήριξη που χρειάζονται για την εισαγωγή νέων πρακτικών.

Έπειτα, πήρε τον λόγο ο Κώστας Μάγος, ο οποίος υπενθύμισε τις εγγενείς καλλιτεχνικές τάσεις που έχουν τα παιδιά σε μικρή ηλικία και την υποστήριξη που πρέπει να λάβει ο τομέας της Τέχνης ξεκινώντας από νεαρές ηλικίες προς όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Η Ζαμπέλ Μουρατιάν ανέπτυξε όλους τους διαφορετικούς τρόπους μέσα από τους οποίους η τέχνη αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς και τους τρόπους που θα μπορούσε να ενταχθεί αυτή στο σχολείο, χωρίς να απομονώνεται από τα υπόλοιπα μαθήματα, αλλά αντίθετα δημιουργώντας σύνδεση μεταξύ τους.

Τον κύκλο των τοποθετήσεων έκλεισε η Ελένη Νιάρχου, η οποία αναφέρθηκε στη σύνδεση μεταξύ της τέχνης και της κλιματικής κρίσης. Υπογράμμισε τον ρόλο της τέχνης ως μέσο διαχείρισης του κλιματικού άγχους των παιδιών, αφού με αυτόν τον τρόπο διαπραγματεύονται αξίες και αντλούν την αναγκαία αυτοπεποίθηση ώστε να αναλάβουν δράση.

Ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις της διαΝΕΟσις για τα ελληνικά σχολεία, εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ