Η διαΝΕΟσις συμμετέχει στον διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η πρώτη εκδήλωση, με θέμα το Κοινοβούλιο, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, η διαδικασία αναθεώρησης του ισχύοντος Συντάγματος θα ξεκινήσει πριν τις αρχές του 2026.

Η διαΝΕΟσις από την αρχή της λειτουργίας της επιδιώκει σταθερά να εμπλουτίζει τον δημόσιο διάλογο σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και την άρση των εμποδίων για βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και ευημερία. Γι’ αυτό, με την ευκαιρία αυτή, ο οργανισμός θα συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας, καταθέτοντας δημόσιες εποικοδομητικές προτάσεις και ιδέες.

Φιλοδοξούμε να συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου Συντάγματος που θα ενισχύσει το Κράτος Δικαίου, θα αναβαθμίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, θα θωρακίσει τα ατομικά δικαιώματα και θα εξοπλίσει τη χώρα ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, όπως είναι το δημογραφικό ζήτημα, η κλιματική αλλαγή και οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Οι προτάσεις μας θα προκύψουν μέσα από έναν ευρύτατο επιστημονικό και κοινωνικό διάλογο, ο οποίος θα είναι δομημένος υπό μορφή ανοιχτού συνεδρίου χωρισμένου σε θεματικές ενότητες. Κάθε ενότητα θα συντονίζεται από ειδικό επιστήμονα, ο οποίος θα συνεργαστεί με άλλους εισηγητές που θα επικεντρώνονται σε επιμέρους θεματικές υπο-ενότητες.

Κάθε θεματική ενότητα θα διεξάγεται σε μηνιαία βάση περιλαμβάνοντας επιμέρους εισηγήσεις. Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων θα ακολουθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όπου διακεκριμένοι επιστήμονες θα συζητούν με τους εισηγητές τα θέματα που παρουσιάστηκαν, συμβάλλοντας έτσι εποικοδομητικά στη σφαιρική διαμόρφωση των προτάσεων.

Ο διάλογος αυτός, θα ξεκινήσει στις 29 Ιανουαρίου 2025 και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2025. Η συμμετοχή στο συνέδριο θα είναι ανοικτή στο κοινό διαδικτυακά, ενώ προσκαλούνται επίσης να συμμετάσχουν εκπρόσωποι οικονομικών και κοινωνικών φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της Κοινωνίας των Πολιτών.

Οι θεματικές ενότητες με τους αντίστοιχους Συντονιστές τους διαμορφώνονται ως εξής:
i. Κοινοβούλιο (Σπύρος Βλαχόπουλος - Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ)
ii. Δικαιοσύνη (Βασίλειος Ανδρουλάκης - Σύμβουλος της Επικρατείας)
iii. Ανεξάρτητες Αρχές (Κυριάκος Παπανικολάου - Λέκτωρ Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ)
iv. Εκτελεστική εξουσία, Δημόσια Διοίκηση, ΠτΔ (Γιάννης Συμεωνίδης – Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ)
v. Ατομικά Δικαιώματα (Λίνα Παπαδοπούλου - Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ)
vi. Κοινωνικό Κράτος (Πατρίνα Παπαρηγοπούλου - Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ)
vii. Θρησκεύματα-Σύνταγμα (Ιωάννης Κονιδάρης - Ομότιμος Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ)
viii. Σύνταγμα και Οικονομία (Γιώργος Δελλής - Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ)

Τα ονόματα των εισηγητών για κάθε θεματική ενότητα θα ανακοινώνονται σταδιακά κατά την εξέλιξη των εργασιών. Τα αποτελέσματα του δημόσιου αυτού διαλόγου θα δημοσιευτούν από τη διαΝΕΟσις και θα παραδοθούν σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς) για την περαιτέρω αξιοποίησή τους.

Ο γόνιμος και ουσιαστικός κοινωνικός και κοινοβουλευτικός διάλογος, με το βλέμμα στις συχνά τολμηρές αλλαγές που απαιτούν οι σύγχρονες προκλήσεις, αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία προκειμένου να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, ενισχύοντας τη θεσμική ανανέωση και εμπιστοσύνη, καθώς και την κοινωνική συνοχή.

Η εκδήλωση της πρώτης θεματικής ενότητας για το Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 16:00. Για να συμμετάσχετε στην εκδήλωση διαδικτυακά, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

16:00 – 16:05 Χαιρετισμός
Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις

16:05 – 17:10 Πάνελ συζήτησης Α

  • Λίνα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ
  • Νίκος Παπασπύρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ
  • Νίκος Σημαντήρας, Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και ιδίως Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ

17:10 – 18:00 Πάνελ συζήτησης Β

  • Θανάσης Ξηρός, (εκλ.) Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΣΕΙ-ΣΣΕ
  • Ιφιγένεια Καμτσίδου, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ
  • Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

18:00 – 19:00 Στρογγυλό Τραπέζι, στο οποίο θα λάβουν μέρος οι παραπάνω εισηγητές και εισηγήτριες, καθώς και οι:

  • Ευάγγελος Βενιζέλος, Πρ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών (2013-2015), Πρ. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ
  • Κώστας Μαυριάς, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου
  • Ανδρέας Δρυμιώτης, Πολιτικός Αναλυτής

19:00 – 20:00 Συζήτηση με τους συμμετέχοντες

Συντονιστής της θεματικής ενότητας του Κοινοβουλίου και της εκδήλωσης είναι ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ Σπύρος Βλαχόπουλος.

Για να συμμετάσχετε στην εκδήλωση διαδικτυακά, μπορείτε να εγγραφείτε εδώ.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ