Debrief: Νέα Σειρά Podcast από τη διαΝΕΟσις

Το νέο podcast, μέσα από σύντομης διάρκειας επεισόδια, δίνει μια συνοπτική εικόνα για θέματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο.

Ηνέα σειρά podcast της διαΝΕΟσις με τίτλο Debrief, μέσα από σύντομα επεισόδια, δίνει χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για θέματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο.

Τι ακριβώς είναι το Δημογραφικό; Είναι πρόβλημα, ζήτημα ή μια νέα πραγματικότητα; Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις όσο οι κοινωνίες πληθαίνουν πιο αργά και γερνούν ολοένα και περισσότερο; Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και τι περιθώρια υπάρχουν για δράση;

Η Αλεξάνδρα Τραγάκη, καθηγήτρια οικονομικής δημογραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, δίνει μια διαφωτιστική εικόνα στο 6ο επεισόδιο της σειράς podcast της διαΝΕΟσις Debrief.

Μπορείτε να ακούσετε το επεισόδιο εδώ: 


Ποιες ειναι οι επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό; Πώς αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις και πόσο αυτόνομη είναι; Γιατί προσωπικότητες όπως ο Μάριο Ντράγκι προβληματίζονται και γράφουν εκθέσεις; Και τελικά, σε αυτό το τοπίο, ποια είναι η θέση και οι ευκαιρίες της Ελλάδας;

Στο 5ο επεισόδιο της σειράς podcast "Debrief", o καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας παρουσιάζει τις βασικές πτυχές της ευρωπαϊκής οικονομίας και επιχειρεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα. 

Μπορείτε να ακούσετε το επεισόδιο εδώ: 


Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να σκεφτόμαστε το φύλο σήμερα; Κατά πόσο προστατεύονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων; Ποιες είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας στους αντίστοιχους δείκτες και τι σημαίνουν τελικά;

Το 4ο επεισόδιο της σειράς podcast Debrief, με τη συμβολή της νομικού, διδάσκουσας στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και μέλους της Συντονιστικής Ομάδας της Intersex Greece Νικολέττας Πικραμένου εξηγεί και σχολιάζει τους παραπάνω προβληματισμούς.

Μπορείτε να ακούσετε το επεισόδιο εδώ: 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τη σχετική ανάλυση της Ν. Πικραμένου με τίτλο " Κατακτήσεις και προκλήσεις για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα και την ΕΕ" εδώ.


Στο τρίτο επεισόδιο, ο Ηλίας Παπαϊωάννου, καθηγητής στο London Business School, παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέροντα ευρήματα ενός ερευνητικού έργου που αναλύει το αποτύπωμα των Ελλήνων προσφύγων από την Ανατολία τη δεκαετία του 1920. Πώς εξελίχθηκαν μέσα στα χρόνια το επίπεδο εκπαίδευσης των προσφύγων, οι πολιτικές προτιμήσεις τους ή τα επαγγέλματα που έκαναν; Πώς το τραύμα τους επιβίωσε μέσα στον χρόνο και πώς επιβιώνει ακόμα; Τι μπορούμε να μάθουμε σήμερα;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα μπορείτε να ακούσετε στην παρακάτω συζήτηση:


 

Στο δεύτερο επεισόδιο, ο διευθυντής πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab Μιχάλης Μπλέτσας μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη, δίνοντας ενδιαφέρουσες απαντήσεις γύρω από τη ραγδαία ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναλύθηκαν οι ενδεχόμενες αλλαγές που μπορεί να φέρει στην ανθρώπινη καθημερινότητα και στην αγορά εργασίας, αλλά το πως μπορεί να επηρεάσει τη δημόσια σφαίρα και την ποιότητα της Δημοκρατίας.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ: 


Το πρώτο επεισόδιο έχει ως θέμα τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό: ο Πάρις Τσάρτας, ομότιμος καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο μίλησε για το αποτύπωμα που άφησε ο κλάδος του τουρισμού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες καθώς και για τις σημαντικές συνέπειες του υπερτουρισμού σε κάποιες περιοχές της χώρας. 

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ: