Δημιουργός της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου και ιδρυτής του οργανισμού ΝΕΟΝ, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου στην προαγωγή της σύγχρονης τέχνης στο κοινό της Ελλάδας, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος λειτουργεί με την πεποίθηση ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους, να εμπλουτίζει την καθημερινότητα, να λειτουργεί ως καταλύτης αλλαγών και να διευρύνει τους πολιτιστικούς ορίζοντες.
Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει εκτενή δράση υποστήριξης των τεχνών στην Ελλάδα και διεθνώς για περισσότερα από 25 χρόνια. Η δράση αυτή κορυφώθηκε τον Απρίλιο 2022 με τη δωρεά 350 έργων της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου σε τέσσερα σημαντικά μουσεία (Tate, ΕΜΣΤ, Guggenheim, MCA Chicago).
Ειδικότερα στη Βρετανική καλλιτεχνική σκηνή, ο κ. Δασκαλόπουλος είναι σταθερός υποστηρικτής της τέχνης και μέσω της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου (1994) και της ανοιχτής πολιτικής δανεισμών της, έχει υποστηρίξει εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει διασφαλίσει μακροχρόνιους δανεισμούς έργων και έχει συμβάλει στην από κοινού απόκτηση και δωρεά έργων όπως το Babel (2001) του Cildo Meireles στην Tate. Ορίστηκε μέλος του Tate International Council το 2004 και είναι ιδρυτικό μέλος του Whitechapel Gallery’s Future Fund (2011), ενώ θεματικές εκθέσεις της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί στη Whitechapel Gallery, Λονδίνο (2010) και στο Scottish National Gallery of Modern Art, Εδιμβούργο (2012). Έχει υπάρξει σταθερός υποστηρικτής μόνιμων επιμελητικών θέσεων και εκπαιδευτικών υπευθύνων μέσω της χρηματοδότησής τους στους τρεις παραπάνω οργανισμούς.
Στις εκθέσεις του ΝΕΟΝ έχουν συµπεριληφθεί έργα και έχουν πραγµατοποιηθεί νέες αναθέσεις σε Βρετανούς καλλιτέχνες, περιλαµβανοµένων του Antony Gormley στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, του Richard Long και του Michael Landy στην Αθήνα, που έχουν απευθυνθεί σε ένα ευρύ διεθνές κοινό. Τα προγράµµατα υποτροφιών και ανταλλαγής επιµελητών του ΝΕΟΝ σε συνεργασία µε την Whitechapel Gallery -καθώς και τα Courtauld, Royal College of Art και London Metropolitan University- έχουν δώσει τη δυνατότητα σε έλληνες σπουδαστές και επιµελητές να συνδιαλλαγούν µε βρετανούς συναδέλφους τους και δηµιουργούν σχέσεις που ενισχύουν την καλλιτεχνική διασύνδεση µεταξύ των δύο χωρών στο µέλλον.
Μέσω της Δωρεάς Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου η ΤΑΤΕ έλαβε 110 έργα από 53 καλλιτέχνες, όπου περιλαµβάνονται έργα καλλιτεχνών που δεν υπήρχαν στις συλλογές της και τα οποία πλέον είναι προσβάσιµα στο βρετανικό και το διεθνές κοινό.
Η φιλανθρωπική δράση του κ. Δασκαλόπουλου σε σχέση µε τις δηµιουργικές τέχνες και τη συµβολή του στη βρετανική κοινωνία αναγνωρίστηκαν πρόσφατα µε την ονοµατοδοσία της D.Daskalopoulos Gallery στην Whitechapel Gallery (2022) και την απονοµή τιµητικού διδακτορικού από το Goldsmiths, University of London (2023).
Η επίσημη ανακοίνωση της Βρετανικής Κυβέρνησης είναι εδώ.
Η διάκριση ΟΒΕ (The Most Excellent Order of the British Empire) απονέμεται από την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλέα Κάρολο Γ’, ως αναγνώριση της προσφοράς κάποιου προσώπου, σε οποιονδήποτε τομέα, μέσω επιτευγμάτων ή υπηρεσιών προς την βρετανική κοινωνία. Το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Order of the British Empire) δημιουργήθηκε το 1917 από τον Βασιλέα Γεώργιο Ε', εν μέσω του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό αρχικά να τιμηθεί η προσφορά των πολιτών και δη των εθελοντών σε μη μάχιμες υπηρεσίες, ενώ είναι η πρώτη διάκριση που απευθύνθηκε και σε γυναίκες. Από το 1922 καθιερώθηκε σε ετήσια βάση και αποτελεί επιβράβευση για τη συνεισφορά στις Τέχνες, τις Επιστήμες, το Φιλανθρωπικό έργο και τη Δημόσια Υπηρεσία.
Το Τάγµα αποτελείται από 5 τάξεις. Στις δύο ανώτερες βαθµίδες αντιστοιχούν οι τίτλοι Σερ (Ιππότης / Knight) και Ντέιµ (Κυρία / Dame) και στις επόµενες οι τίτλοι Ταξιάρχης (Commander / CBE), Χρυσός Σταυρός (Officer / OBE), και Αργυρός Σταυρός (Member / MBE).
Το µετάλλιο που συνοδεύει την απονοµή της διάκρισης ΟΒΕ έχει σχεδιαστεί από την καλλιτέχνη Elinor Hall (1856-1926), στην οποία επίσης απονεµήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγµατος (Commander / CBE).