Σε αυτή τη σελίδα συλλέγουμε ένα κατάλογο έγκυρων πηγών με στατιστικά στοιχεία, ερευνητικά δεδομένα και άλλες πληροφορίες σχετικά με το νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2), την ασθένεια που προκαλεί (COVID-19), την παγκόσμια πανδημία και τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις της.
Επίσημη Υγειονομική Ενημέρωση
- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναρτήσει μια ειδική ιστοσελίδα με σκοπό την απαραίτητη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει να κάνει με το SARS-CoV-2 εδώ. Εμπεριέχονται εκεί διεθνή επιδημιολογικά στατιστικά, συμβουλές προφύλαξης, ορθές πρακτικές, κατάρριψη σχετικών διαδεδομένων ψευδών ειδήσεων κτλ.
- Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει δημιουργήσει επίσης μια δική του ειδική ιστοσελίδα για την ενημέρωση για το νέο κορωνοϊό, η οποία μπορεί να ευρεθεί εδώ. Επιπλέον αυτού, το ECDC παρέχει κι αυτό διεθνή στατιστικά στοιχεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων, με ημερήσια ανανέωση, εδώ.
- Αντίστοιχα και ο ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διαθέτει εδώ την επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, χρήσιμες πληροφορίες, οδηγίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος κτλ.
Διεθνή Επιδημιολογικά Στατιστικά
- Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins έχει δημιουργήσει και ανανεώνει καθημερινά ένα ανοικτό αποθετήριο δεδομένων με διεθνή αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την πανδημία του SARS-CoV-2. Το αποθετήριο αυτό, που αποτελεί την κύρια πηγή στατιστικών στοιχείων για όλες τις αναλύσεις σχετικά με την πανδημία που πραγματοποιούνται παγκοσμίως, είναι ελεύθερα προσβάσιμο για προσπέλαση και κατέβασμα εδώ. Επιπλέον, το πανεπιστήμιο Johns Hopkins διαθέτει ένα διαδραστικό χάρτη της πανδημίας, με στοιχεία από την ίδια βάση δεδομένων, ο οποίος μπορεί να ευρεθεί εδώ.
- Μια εναλλακτική πηγή διεθνών στατιστικών για επιβεβαιωμένα κρούσματα, βαριές περιπτώσεις (νοσηλείες σε Μ.Ε.Θ.), αναρρώσεις και θανάτους, η οποία μάλιστα ανανεώνεται σε συνεχή χρόνο, είναι αυτή του ιστότοπου Worldometer, συγκεκριμένα εδώ.
- Εδώ, μπορεί να βρεθεί μια πλειάδα στατιστικών και κατατοπιστικών γραφημάτων για την πανδημία του νέου κορωνοϊού, όπως έχουν συγκεντρωθεί από τον έγκυρο ιστότοπο “Our World in Data”.
- Το Humanitarian Data Exchange έχει συγκεντρώσει εδώ μια σειρά από στατιστικά στοιχεία σχετιζόμενα, άμεσα ή έμμεσα, με την πανδημία της COVID-19, όπως ενδεικτικά:
-στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που σχετίζονται με τη νόσο (σύστημα υγείας, δημογραφικά δεδομένα κ.α.) εδώ και
-στοιχεία του ACAPS για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας ανά κράτος εδώ.
- Η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας διαθέτει ένα ανοικτό αποθετήριο δεδομένων, κατά τα πρότυπα του πανεπιστημίου Johns Hopkins, με στατιστικά στοιχεία, αναλυτικά ανά περιοχή της Ιταλίας, για εξετάσεις, επιβεβαιωμένα κρούσματα, περιορισμούς σε καραντίνα και θανάτους από τη νόσο COVID-19. Το εν λόγω αποθετήριο δεδομένων διατίθεται ελεύθερα εδώ για προσπέλαση ή κατέβασμα.
- Στο ίδιο μήκος κύματος, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δημιουργήθηκε, με πρωτοβουλία του περιοδικού The Atlantic, το "The COVID Tracking Project”, το οποίο παρέχει μια ανοικτή βάση δεδομένων με πλήρη στατιστικά στοιχεία από τις διαγνωστικές εξετάσεις για το νέο κορωνοϊό σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Η πρόσβαση στα εν λόγω στοιχεία μπορεί να γίνει από εδώ.
Στοιχεία γύρω από το νέο κορωνοϊό
- Με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, το "Allen Institute for AI" δημιούργησε μια ανοικτή βάση δεδομένων (CORD-19) με δεκάδες χιλιάδες επιστημονικά άρθρα για το SARS-CoV-2 ειδικά, αλλά και τη γενικότερη κατηγορία των κορωνοϊών. Η πρόσβαση σε αυτήν μπορεί να γίνει από εδώ.
Για την εν λόγω βάση δεδομένων, μάλιστα, η Ομάδα Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δημιούργησε ένα εργαλείο έξυπνης αναζήτησης, το οποίο βρίσκεται εδώ.
- Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για την Βιοτεχνολογική Ενημέρωση (NCBI) διαθέτει μια ανοικτή βάση δεδομένων για γνωστές νουκλεοτιδικές αλληλουχίες. Εντός αυτής, συγκεκριμένα εδώ, υπάρχουν όλοι οι γονιδιακοί τύποι του νέου κορωνοϊού που έχουν αναφερθεί έως τώρα.
- Ο ιστότοπος Nextstrain, που εξειδικεύεται στη σε πραγματικό χρόνο ιχνηλάτηση παθογόνων μικρο-οργανισμών και ιών, παρέχει εδώ μια επικαιροποιημένη καταγραφή όλων των αλληλουχιών του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 που έχουν γίνει σε δείγματα από δεκάδες χώρες. Η βάση δεδομένων στην οποία στηρίζεται η εν λόγω παρουσίαση είναι ανοικτή και μπορεί να βρεθεί εδώ.
Στοιχεία οικονομικού ενδιαφέροντος
Το ευρωπαϊκό think-tank Bruegel έχει δημοσιεύσει εδώ μια αναλυτική καταγραφή όλων των οικονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε 11 κράτη (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής), με στόχο την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και του lockdown.