Σήμερα το μεσημέρι (2/8/2017), κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοινώθηκε η υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τη συνέχιση των εργασιών στο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας. Αυτό είναι ένα σημαντικό, κομβικό σημείο στην εξέλιξη του έργου. Όπως ίσως γνωρίζετε, αν έχετε διαβάσει το εκτενές αφιέρωμα της διαΝΕΟσις στο θέμα, το φράγμα της Μεσοχώρας παραμένει σχεδόν έτοιμο αλλά ανενεργό από το 2001, καθώς για πολλά χρόνια αποτελούσε μέρος του έργου της εκτροπής του ποταμού Αχελώου, που έχει κριθεί παράνομο έξι φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για να λειτουργήσει το φράγμα της Μεσοχώρας αυτόνομα, ανεξάρτητα από το έργο της εκτροπής, ως υδροηλεκτρικό, χρειαζόταν ο αρμόδιος υπουργός να υπογράψει την ΑΕΠΟ. Αυτό συνέβη σήμερα.
διαβάστε ακόμα
Το Φράγμα Της Μεσοχώρας
Πριν από τη συνέντευξη τύπου είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Φάμελλου με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, όπου πραγματοποιήθηκε επίσημα η υπογραφή της ΑΕΠΟ.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Φάμελλος δήλωσε: "Σημερα είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του φράγματος της Μεσοχώρας. Το πρώτο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι πως πρόκειται για ένα αμιγώς υδροηλεκτρικό έργο που έχει απεμπλακεί πλήρως από την εκτροπή του Αχελώου, σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ". Επιπλέον ο Αναπληρωτης Υπουργός ανέφερε πως η ΑΕΠΟ λαμβάνει υπ' όψιν της το σύνολο της μελέτης Κομωδρόμου για τις συνθήκες ευστάθειας του χωριού της Μεσοχώρας, ενώ θα προβλέπει αναθεώρηση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) με ευθύνη του Δήμου Πύλης και της Περιφέρειας. Επίσης ανακοινώθηκε πως θα υπάρξουν σαφείς προβλέψεις για την αναπτυξιακή προοπτική της Μεσοχώρας, μέσω ειδικών σχεδίων που θα καταρτιστούν από τον Δήμο. Σχετικά με το θέμα της μετεγκατάστασης των κατοίκων του μη-κατακλυζόμενου τμήματος, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως το μη-κατακλυζόμενο τμήμα του χωριού της Μεσοχώρας θα παραμένει και θα επεκταθεί, με πρόβλεψη και κόστος της ΔΕΗ που είναι ο κύριος ανάδοχος του έργου, αφού αναθεωρηθεί το ΣΧΟΟΑΠ και υπάρξουν νέα σχέδια. Τέλος, για το ζήτημα των απαλλοτριώσεων, ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις απαλλοτριώσεις των κατακλυζόμενων εκτάσεων, ενώ ανέφερε πως όλα τα έσοδα από τις απαλλοτριώσεις δημόσιων και δημοτικών εδαφών θα προορισθούν για επενδύσεις στη Μεσοχώρα και για τη βελτίωση του παραλίμνιου περιβάλλοντος.
Το Κείμενο Της Απομαγνητοφώνησης Από Τη Συνέντευξη Τύπου στο ΥΠ.ΕΝ
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης ανέφερε πως "είναι μία ιστορική ημέρα για τη ΔΕΗ, καθώς επανεκκινεί ένα πολύ σημαντικό έργο", ενώ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεσμεύτηκε πως η υλοποίηση του έργου, από της πλευρά της Περιφέρειας, θα γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα.
Στην ερώτηση της διαΝΕΟσις σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, όπως έχει τεθεί στη μελέτη Κομωδρόμου, του μη κατακλυζόμενου τμήματος του οικισμού της Μεσοχώρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: "δεν τίθεται κανένα ζήτημα ασφάλειας στη μελέτη Κομωδρόμου και υπάρχει ένα σύστημα παρακολούθησης με προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία οπτικών ινών που θα παρακολουθεί ακόμα και τη μικρότερη μετατόπιση εδάφους".
Τον Φεβρουάριο του 2017, η διαΝΕΟσις είχε δημοσιεύσει μια εκτενή δημοσιογραφική έρευνα για το φράγμα της Μεσοχώρας και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Γλίστρας, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που έχουν καθυστερήσει τη λειτουργία του έργου εδώ και 16 χρόνια. Το φράγμα και το εργοστάσιο είναι έτοιμα από το 2001, έχουν κοστίσει συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές και έκτοτε δεν έχουν λειτουργήσει ούτε μία ημέρα, με τη ΔΕΗ να ισχυρίζεται πως κάθε χρόνο που περνάει σημειώνει απώλειες της τάξης των 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Μετά τη δημοσίευση της έρευνας της διαΝΕΟσις υπήρξε έντονη κινητικότητα στον δημόσιο διάλογο, με το ζήτημα της Μεσοχώρας να έρχεται στη Βουλή με αναφορά των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστα Μπαργιώτα και Γιάννη Μανιάτη.
Η σημερινή εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών στο φράγμα και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται ότι το μέρος του χωριού Μεσοχώρα που δεν θα κατακλυστεί από τα νερά της μελλοντικής λίμνης, θα σωθεί και θα εξακολουθήσει να κατοικείται.
Όπως αναλύεται στην έρευνα της διαΝΕΟσις, οι απαραίτητες διαδικασίες που θα ακολουθήσουν την υπογραφή της ΑΕΠΟ και θα οδηγήσουν στη λειτουργία του φράγματος θα απαιτήσουν τουλάχιστο 2 χρόνια.