Χωρίς αμφιβολία, τα ελληνικό πρόβλημα εντοπίζεται στο πρότυπο ανάπτυξης που ακολουθούσε η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, βασισμένο κυρίως στην "κατανάλωση με δανεικά". Αυτό το μοντέλο εξάντλησε τα όρια του με την εμφάνιση της παγκόσμιας κρίσης. Μετά από 7 χρόνια μνημονίων, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής κρίσης. Υπάρχει λύση άραγε; Αναμφίβολα ναι.
διαβάστε ακόμα
Ασφαλιστικό, Φορολογικό, Χρέος: Μια Συνολική Πρόταση
Η διαΝΕΟσις ανέθεσε σε μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων την εκπόνηση μιας μελέτης με τριπλό στόχο:
- να χαρτογραφήσει τα δομικά αίτια της κρίσης,
- να καταγράψει και να αξιολογήσει όσα έχουν γίνει στα χρόνια των μνημονίων,
- να επισημάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να φτάσει η χώρα σε ένα νέο, λειτουργικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.
Η διαΝΕΟσις, με τη μελέτη αυτή που έχει τον τίτλο «Χάρτης εξόδου από την Κρίση», επικεντρώνεται στο μέλλον προτείνοντας τρόπους, πολιτικές και διαδικασίες για την οριστική απεμπλοκή μας από την κρίση. Η επάνοδος στην αναπτυξιακή τροχιά εξαρτάται από τη θεραπεία των προβλημάτων που την οδήγησαν στην κατάρρευση. Επομένως χρειαζόμαστε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, βασισμένο όχι πλέον στην κατανάλωση αλλά στην παραγωγή, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια.
Αναμφίβολα, μέχρι τώρα έχουν υπάρξει σημαντικά θετικά επιτεύγματα που μπορούν να αποτελέσουν κρίσιμα στηρίγματα για την έξοδο από την κρίση: Ως τέτοια μπορώ να αναφέρω τα εξής:
- τη δημοσιονομική προσαρμογή,
- την ανάκτηση μέρους των μεγάλων απωλειών της ανταγωνιστικότητας,
- την εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου των εξωτερικών συναλλαγών,
- τις μερικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών.
Αυτά όμως δεν επαρκούν, διότι είναι αποτέλεσμα υπερβολικής φορολόγησης, δυσβάστακτων ασφαλιστικών εισφορών και οριζόντιων περικοπών εισοδημάτων. Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν ήρθε η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία που μπορεί να προκύψει από οριακές και ετεροχρονισμένες αλλαγές σε επιμέρους τομείς, αλλά ούτε από αναπτυξιακές πολιτικές, πρόσκαιρες επιδοτήσεις και κεντρικούς σχεδιασμούς.
διαβάστε ακόμα
Ο Πρώτος "Χάρτης"
Ένα πλήθος εξειδικευμένων μελετών που έχουμε εκπονήσει εμείς ως διαΝΕΟσις αλλά και άλλοι σοβαροί ερευνητικοί οργανισμοί και ακαδημαϊκά ιδρύματα με τα οποία συνεργαζόμαστε, συμφωνούν και προτείνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην παιδεία, στη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού κλίματος, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην ευρύτερη παραγωγική ανασυγκρότηση.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι την ανάπτυξη καταπνίγουν και την κρατούν φυλακισμένη, κρίσιμα και συνεχώς διογκούμενα προβλήματα, πραγματικοί δράκοι – δεσμοφύλακες που μειώνουν την αξιοπιστία της χώρας και δηλητηριάζουν με απαισιοδοξία τις παραγωγικές μας δυνάμεις. Είναι μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα κατ’ουσίαν ανέγγιχτα μέχρι τώρα προστατευμένα συστηματικά απο συντεχνιακά συμφέροντα, πελατειακές σχέσεις και λαϊκίστικες ερμηνείες.
Τα 5 προβλήματα-δράκοι, όπως τους είπα προηγουμένως, που χρειάζονται άμεση και ριζική αντιμετώπιση για να απελευθερωθεί η ανάπτυξη είναι τα εξής:
- Το δημόσιο χρέος, ώστε να ανακουφιστεί η οικονομία από τη δημοσιονομική ασφυξία και νααποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
- Το ασφαλιστικό, γιατί ευνοεί την εισφοροδιαφυγή, αποθαρρύνει την απασχόληση και εγείρει αμφιβολίες για την ίδια την βιωσιμότητά του.
- Η φοροδιαφυγή, το μεγάλο αυτό ηθικό και κοινωνικό θέμα που στερεί το Δημόσιο από πολύτιμους πόρους για να σταματήσουν οι περικοπές λιτότητας στους μισθούς και τις συντάξεις.
- Η πολυνομία, που αποτελεί την πηγή της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση.
- Η ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, για να αποκατασταθεί η έννοια του κράτους Δικαίου.
Το καθένα χωριστά, αλλά και όλα μαζί σε συνέργεια, δημιουργούν τον τέλειο συνδυασμό για τον εγκλωβισμό της οικονομίας σε μόνιμη ύφεση, στέρηση επενδύσεων και έλλειψη προοπτικών.
διαβάστε ακόμα
Ανάπτυξη Ναι, Αλλά Πώς;
Είναι οι κατ’ εξοχήν τομείς που χρειάζονται άμεσες και δραστικές λύσεις που θα προκαλέσουν σοκ αλλαγής, που θα συμβάλλουν στην ανόρθωση της διεθνούς αξιοπιστίας, που θα δημιουργήσουν φιλικό επιχειρηματικό κλίμα, που θα προσελκύσουν ξένες και εγχώριες επενδύσεις, που θα φέρουν την ανάπτυξη, επιτέλους.
Και οι 5 δράκοι που ανέφερα αποτελούν τον κύριο ερευνητικό στόχο της διαΝΕΟσις, η οποία έχει δημοσιεύσει πλούσιο ερευνητικό υλικό μέχρι τώρα και μάλιστα εμπλουτισμένο με βέλτιστες διεθνείς πρακτικές που μπορούν να ωφελήσουν την ελληνική πραγματικότητα.
Πιστεύουμε ότι μέσα από ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις μπορούμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Στην εκδήλωση αυτή, τρεις διακεκριμένες προσωπικότητες, οι κύριοι Νίκος Χριστοδουλάκης, Μιλτιάδης Νεκτάριος και Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσουν μια πρόταση, ένα «άλλο μείγμα πολιτικής για την επανεκκίνηση της οικονομίας» βασισμένο σε δραστικές αλλαγές παραμέτρων του χρέους, του ασφαλιστικού συστήματος και του φορολογικού αντιστοίχως.
διαβάστε ακόμα
Το Νέο Παραγωγικό Μοντέλο - Μια Έρευνα
Καθώς η διαΝΕΟσις, όπως ανέφερα και παραπάνω, θεωρεί τα προβλήματα αυτά σημαντικά εμπόδια για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, καλωσορίζει μια τέτοια πρωτοβουλία και ενθαρρύνει κάθε ανάλογη προσπάθεια που θα συμβάλει στο να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια. Θα υποστηρίξουμε την περαιτέρω ερευνητική εργασία και διαμόρφωση των τελικών προτάσεων της ερευνητικής αυτής ομάδας με στόχο την ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου και την ευρύτερη διάδοση των προτάσεων αυτών στην κοινή γνώμη και στους αρμοδίους φορείς, που είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση τους.
Ανάλογη υποστήριξη από τη διαΝΕΟσις θα δοθεί και στα υπόλοιπα δυο θέματα, δηλαδή την πολυνομία και την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, ώστε να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια και πρόταση για την αντιμετώπιση των κρίσιμων αυτών εμποδίων που αιχμαλωτίζουν την ανάπτυξη και αποτρέπουν τις επενδύσεις.
Η διαΝΕΟσις φιλοδοξεί να αναδείξει τα προβλήματα αυτά ως θέματα μείζονος αναπτυξιακής σημασίας, να τα καταστήσει αντικείμενο κοινωνικού διαλόγου και να συμβάλει στην επίλυση τους με αξιόπιστες προτάσεις.
Ο έλεγχος αυτών των προβλημάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού κλίματος, ενός περιβάλλοντος όπου η επιχειρηματικότητα με την ευρεία έννοια της δημιουργικής πρωτοβουλίας μπορεί να φέρει αυξημένο πλούτο για το σύνολο της κοινωνίας. Ενός περιβάλλοντος με σταθερούς κανόνες οικονομίας και δικαίου που παρέχουν τη δυνατότητα ασφαλούς μεσοπρόθεσμης πρόβλεψης, όπου ο κάθε Έλληνας που επιλέγει να τολμήσει να δράσει, να βρίσκει ανοιχτό και απρόσκοπτο πεδίο δημιουργίας.
Άρση των μεγάλων θεσμικών εμποδίων και απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας. Αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημά μας από εδώ και πέρα, αυτή είναι η κύρια ευθύνη των πολιτικών, αυτό είναι το διακύβευμα για την κοινωνία μας.