Η διαΝΕΟσις και το Ίδρυμα Konrad Adenauer συνδιοργάνωσαν μια δημόσια συζήτηση για την επίδραση των ψευδών ειδήσεων και των social bots στον δημόσιο διάλογο. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 στο Gazarte άνοιξε με χαιρετισμούς από τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, Διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις και τη Susanna Vogt, Διευθύντρια της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Ελλάδα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η ανάδειξη του θέματος της επίδρασης των ψευδών ειδήσεων στον δημόσιο διάλογο.
Στη συζήτηση που ακολούθησε οι ομιλητές ανέδειξαν μερικές από τις δυσλειτουργίες που προκαλεί το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων στην παραγωγή, διάχυση και πρόσληψη της πληροφόρησης. Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής και της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ Μπάμπης Παπαδημητρίου, αφού μίλησε για τις "ψευδείς ειδήσεις" της ελληνικής κρίσης, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες ερευνητών, δημοσιογράφων, ερευνητών και πολιτών που αποσκοπούν στη διασταύρωση (fact-checking) των ειδήσεων και τον πληροφοριών που διακινούνται στον δημόσιο διάλογο.
Ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος επισήμανε τρεις βασικές παραμέτρους των ψευδών ειδήσεων: Πρώτον, ότι υπήρχαν πάντα, δεύτερον, ότι οι άνθρωποι πάντα πίστευαν σε θεωρίες συνωμοσίας και πάντα ήταν ευάλωτοι στις ψευδείς ειδήσεις και τρίτον, ότι αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα είναι ότι υπάρχουν πολύ καλύτερα και πιο αποδοτικά δίκτυα διανομής τέτοιων ειδήσεων. Ως προς το ερώτημα πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, τόνισε πως με δεδομένο ότι είναι πρακτικά αδύνατη η εξαφάνιση των ψευδών ειδήσεων μια λύση θα μπορούσε να είναι η παραγωγή περισσότερων "αληθινών ειδήσεων".
Στη συνέχεια ο Δρ. Γιώργος Τζογόπουλος, δημοσιογράφος και συγγραφέας του "The Greek Crisis in the Media", αφού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία ερευνών που αναδεικνύουν την υποχώρηση της εμπιστοσύνης της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης απέναντι στα παραδοσιακά media, εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους τα κοινωνικά μέσα έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος στον τομέα της ενημέρωσης.
Τέλος, η Digital Strategist και ιδρύτρια της πλατφόρμας Botswatch Tabea Wilke, αφού εξήγησε τι είναι τα social bots και πώς χρησιμοποιούνται για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών, δίνοντας παραδείγματα από τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές και από τη γερμανική πολιτική σκηνή, περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους η πλατφόρμα Botswatch εντοπίζει τα bots στα κοινωνικά δίκτυα.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Η Καθημερινή, Τάσος Τέλλογλου.