Το πρώτο μεταφρασμένο βιβλίο που εκδίδει η διαΝΕΟσις είναι το βιβλίο ενός γνωστού δημοσιογράφου, τον οποίο γνωρίζαμε μόνο από την ιδιότητά του ως αρχισυντάκτη του έγκριτου αμερικανικού περιοδικού Foreign Affairs. Γιατί, όμως, το επιλέξαμε ως το πρώτο μεταφρασμένο βιβλίο που εκδίδει ο οργανισμός;
Επειδή το περιεχόμενό του ταιριάζει απόλυτα στην αποστολή και τη φιλοσοφία του.
Η διαΝΕΟσις αναζητεί τις λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και ετούτο το βιβλίο περιέχει ακριβώς αυτό: Λύσεις. Ο Τέπερμαν ταξίδεψε σε δέκα τοποθεσίες ανά τον κόσμο και μελέτησε πώς 10 κρατικές δομές (εννέα κυβερνήσεις και ένας δήμος) αντιμετώπισαν δέκα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας. Προφανώς, υπάρχουν σημαντικά μαθήματα που βγαίνουν από κάθε μία από αυτές τις ιστορίες επιτυχίας. Μερικά από τα μαθήματα αυτά είναι αρκετά προφανή, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας το βιβλίο, αλλά μερικά, εξίσου πολύτιμα, είναι έμμεσα.
διαβάστε ακόμα
Λύσεις Υπάρχουν - Δέκα Παραδείγματα Από Χώρες Που Έλυσαν Μεγάλα Προβλήματα Της Εποχής Μας
Για παράδειγμα, η διαΝΕΟσις έχει μελετήσει ενδελεχώς το πρόβλημα της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα, ένα πρόβλημα που έχει διογκωθεί σε ανησυχητικό βαθμό στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης. Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου κιόλας, ο Τέπερμαν γράφει για το πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας που εφάρμοσε η Βραζιλία, το "Bolsa Familia", το οποίο απέδωσε εξαιρετικούς καρπούς και έγινε παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες. Εξίσου χρήσιμα είναι τα εργαλεία που χρησιμοποίησε η Σιγκαπούρη για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Αυτά αναλύονται στο πέμπτο κεφάλαιο.
Η ιστορία που ταιριάζει περισσότερο στην ελληνική περίπτωση, όμως, πιθανότατα είναι η ιστορία που βρίσκουμε στο 9ο κεφάλαιο, η μεταρρυθμιστική επανάσταση στο Μεξικό, όπου τα τρία μεγάλα κόμματα, με πρωτοβουλία του φαινομενικά "αδύναμου" νικητή των εκλογών του 2012 Ενρίκε Πένια Νιέτο, συνεργάστηκαν και συμφώνησαν σε μια σειρά από 85 σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν επειγόντως η χώρα, και στη συνέχεια τις πέρασαν μία-μία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι πολιτικές δυνάμεις του Μεξικού έφτιαξαν από μόνες τους, θα έλεγε κανείς, ένα μεξικανικό "Μνημόνιο". Και μετά το εφάρμοσαν κιόλας. Ο Τέπερμαν μίλησε με τους ανθρώπους που συμμετείχαν και περιγράφει το πώς υλοποιήθηκε αυτό το σπάνιο πείραμα πολιτικής συναίνεσης.
διαβάστε ακόμα
H Συζήτηση Του Τζόναθαν Τέπερμαν Με Τον Αλέξη Παπαχελά
Ακόμα και στις ιστορίες που αφορούν σε προβλήματα όχι άμεσα συνδεδεμένα με την ελληνική πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν ενδιαφέροντα διδάγματα και εργαλεία. Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο η Ινδονησία εξουδετέρωσε την πολιτική δύναμη των ισλαμιστών και περιθωριοποίησε τους φονταμενταλιστές στη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου αποτελεί ενδιαφέρον μάθημα και για χώρες που αντιμετωπίζουν διαφορετικά φαινόμενα διάχυσης ακραίων ή επικίνδυνων ιδεών στις κοινωνίες τους. Η Ινδονησία λίγο-πολύ αντιμετώπισε τα ισλαμιστικά κόμματα αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα που βρίσκονταν στον πυρήνα του πολιτικού τους λόγου, και επιλύοντάς τα. Θα έλεγε κανείς ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στις δυνάμεις του λαϊκισμού που εξαπλώνονται στη Δύση.
Πάντως, πέρα από τα πρακτικά μαθήματα, το βασικότερο μήνυμα αυτού του βιβλίου είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Διαβάζοντας το πώς πολιτικοί με μεγάλα ελαττώματα σε χώρες με τεράστια προβλήματα (σε πολλές περιπτώσεις πολύ πιο οπισθοδρομικές και λιγότερο δημοκρατικές από την Ελλάδα) κατόρθωσαν με επιμονή, πειθώ και επιζητώντας συναινέσεις να λύσουν τεράστια, χρόνια προβλήματα, δεν μπορεί κανείς παρά να σκεφτεί:
Αφού τα κατάφεραν αυτοί, γιατί όχι και εμείς;
Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη που παραχώρησε ο Τζόναθαν Τέπερμαν στην εκπομπή "Ιστορίες" με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του.
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο του Τζόναθαν Τέπερμαν "Λύσεις Υπάρχουν" στο e-shop της διαΝΕΟσις.