Πριν από 9 μήνες, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μία έρευνα για την άρση του καμποτάζ και την επίδρασή που είχε αυτή η μεταρρύθμιση στον τομέα της κρουαζιέρας. Η έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως, αν και η μεταρρύθμιση είχε ψηφισθεί και το καθεστώς προστατευτισμού είχε αρθεί, τα νούμερα της κρουαζιέρας -και συγκεκριμένα του homeporting- δεν αυξήθηκαν όπως θα αναμενόταν.
διαβάστε ακόμα
Τι Πέτυχε Η Άρση Του Καμποτάζ
Όπως είχε επισημάνει η έρευνα, οι αριθμοί του homeporting, των δρομολογίων δηλαδή που ξεκινάνε και καταλήγουν στο ίδιο ελληνικό λιμάνι είναι πολύ σημαντικοί, καθώς φέρνουν ένα μεγάλο έσοδο στην τοπική και εθνική οικονομία: Κάθε επιβάτης homeporting ξοδεύει έως και 300 ευρώ σε κάθε λιμάνι εκκίνησης μίας κρουαζιέρας.
Κατεβάστε Τo Report Της Μedcruise Για Το 2016
Για το 2016 η πτωτική τάση που παρουσίαζε η δραστηριότητα του homeporting στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δείχνει να αλλάζει. Τα 9 ελληνικά λιμάνια-μέλη της Μeducruise, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης δείχνουν να αυξάνουν τους επιβάτες homeporting. Πιο συγκεκριμένα, τα ελληνικά λιμάνια συγκέντρωσαν 74.041 περισσότερους επιβάτες δρομολογίων homeporting σε σχέση με πέρυσι. Θετικά είναι και τα στοιχεία στην προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων συνολικά (είτε για homeporting είτε για transit). Τα ελληνικά λιμάνια προσέλκυσαν συνολικά 1453 κρουαζιερόπλοια, ενώ πέρυσι προσέλκυσαν 1380.
Αριθμός Επιβατών Homeporting Στα 9 Ελληνικά Λιμάνια-Μέλη της Medcruise
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Medcruise, τα ελληνικά λιμάνια υποδέχθηκαν 1.868.870 επιβάτες transit δρομολογίων το 2016 έναντι 1.696.765 επιβατών το 2015. Σε επίπεδο συνολικής κίνησης επιβατών κρουαζιέρας, σε ελληνικά λιμάνια κατέφτασαν 2.300.473 επιβάτες, αυξημένοι κατά 11,98% σε σχέση με το 2015.
Ωστόσο φαίνεται πως η βελτίωση των αριθμών δεν οφείλεται στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης.
Όπως είχε επισημάνει και στην έρευνα της διαΝΕΟσις ο CEO της Navigator Aνδρέας Στυλιανόπουλος, η Ελλάδα είναι ωφελημένη κυρίως λόγω της κρίσης στην Τουρκία, της οποίας οι τερματικοί σταθμοί κρουαζιέρας παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση σε επισκεψιμότητα λόγω της πολιτικής αστάθειας και των τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Γενικός Διεθυντής της Medcruise Θάνος Πάλλης, η κρίση στην Τουρκία ενδέχεται στο μέλλον να έχει αρνητικό αντίκτυπο για την Ελλάδα, καθώς οι δύο χώρες αντιμετωπίζονται ως ένα ενιαίο προϊόν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, ο κ. Πάλλης χαρακτηρίζει την πτώση των επιδόσεων στον τομέα της κρουαζιέρας για τα 2 επόμενα χρόνια ως δεδομένη, καθώς τα δρομολόγια για τη διετία 2017-2018 έχουν ήδη οριστικοποιηθεί από τα τέλη του 2016.
Tι σημαίνει πρακτικά αυτό; Λιγότεροι τουρίστες και λιγότερα έσοδα για την ελληνική οικονομία.
διαβάστε ακόμα
Οι Επιδόσεις Της Ελλάδας Στην Κρουαζιέρα Το 2015
διαβάστε ακόμα
H Έρευνα Της διαΝΕΟσις Σε Ερώτηση Βουλευτών Προς Τον Υπουργό Ναυτιλίας
διαβάστε ακόμα
Το Χρονικό Της Άρσης Του Καμποτάζ