Τους τελευταίους μήνες η διαΝΕΟσις ερευνά την υπόθεση του φράγματος της Μεσοχώρας, ενός μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου που είναι σχεδόν έτοιμο, κατασκευασμένο στα βουνά της νότιας Πίνδου από το 2001 με κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το φράγμα σύμφωνα με τη ΔΕΗ θα ήταν ικανό να καλύψει έως και το 10% της συνολικής υδροηλεκτρικής παραγωγής της χώρας μας. Ωστόσο, παραμένει ανενεργό.
Η αρχική ένταξη του έργου στο σχεδιασμό της πολυσυζητημένης εκτροπής του Αχελώου, ένας συνδυασμός από αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και ντόπιων παραγόντων, μαζί με άστοχους χειρισμούς και την περιστασιακή και επαναλαμβανόμενη αδιαφορία του κράτους έχουν οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Δημοσιογράφοι και στελέχη της διαΝΕΟσις το τελευταίο διάστημα έχουν μιλήσει με εκπροσώπους φορέων της περιοχής, τη ΔΕΗ, κατοίκους των χωριών που θα επηρεαστούν από τη λειτουργία του φράγματος, επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, προσπαθώντας να καταγράψουν τι συμβαίνει με την υπόθεση της Μεσοχώρας. Τα βασικά συμπεράσματα έχουν επικοινωνηθεί ήδη σε αρμόδια κέντρα λήψης αποφάσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα, η χώρα εκτιμάται πως χάνει περί τα 20-30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από την καθυστέρηση της λειτουργίας του φράγματος, τα περίπου 290 εκατομμύρια που έχει στοιχίσει η κατασκευή του φράγματος στη ΔΕΗ δεν αποσβαίνονται, ενώ παράλληλα η χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καύση του λιγνίτη για τις ενεργειακές της ανάγκες. Αλλά υπάρχει κι ένα άλλο, πολύ λιγότερο γνωστό αλλά εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα που προέκυψε από την έρευνά μας. Ένα πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας στην καρδιά του ορεινού όγκου της χώρας, και μια πιθανή καταστροφή που θα πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί.
Η έρευνα της διαΝΕΟσις θα δημοσιευτεί την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017, στο dianeosis.org.