Η έρευνα της διαΝΕΟσις για το πρόβλημα της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι εντόπισε συνεχή πτωτική πορεία στη δραστηριότητα του homeporting στην Eλλάδα, διαπίστωσε σταθερότητα στον αριθμό των επιβατών transit, γεγονός που κρατούσε «όρθια» την ελληνική αγορά κρουαζιέρας στα χρόνια της κρίσης. Φαίνεται όμως πως ακόμα και η δραστηριότητα transit θα μειωθεί κατά πολύ το 2017, καθώς οι προβλέψεις για τις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων, αναφέρουν μείωση 30%. Υπενθυμίζεται πως η χειρότερη χρονιά της τρέχουσας δεκαετίας σε επίπεδο transit ήταν το 2010, με 1.569.921 επιβάτες στα λιμάνια-μέλη της MedCruise. Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, το 2017 θα είναι ακόμα χειρότερο.
Aρμόδιοι θεσμικοί φορείς αλλά και εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν πως οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα έχουν ακυρώσει περίπου 160 δρομολόγια κρουαζιέρας για το 2017, τόσο σε επίπεδο transit όσο και σε homeporting, λόγω της αστάθειας που επικρατεί στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Όπως εξηγούν ειδικοί, η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στην ανησυχία για την αγορά της Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα, και την πολιτική αστάθεια που επικρατεί εκεί έκτοτε.
Πώς επηρεάζει αυτό την ελληνική αγορά; Ο καθηγητής κ. Γιώργος Βαγγέλας εξηγεί πως "Ελλάδα και Τουρκία θεωρούνται από πολλές εταιρείες ως ένα ενιαίο πακέτο. Δύσκολα μια κρουαζιέρα που θα περιλαμβάνει προορισμούς στη μία χώρα δεν θα περιλαμβάνει και στην άλλη, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις στην γείτονα να μας επηρεάζουν αρνητικά".
Όπως επισήμανε σε τηλεοπτική του παρέμβαση και ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κοντές, η κατάσταση αυτή ειναι μη ανατρέψιμη, καθώς η αγορά κρουαζιέρας δουλεύει πάντα σε ορίζοντα 2 χρόνων για τις κρατήσεις. Ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ ανέφερε πως η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 900.000 επιβάτες κρουαζιέρας.