Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους θεσμούς τους; Πόσο τους εμπιστεύονται, και πόσο διεφθαρμένους τους θεωρούν; Πιστεύουν ότι πρέπει να επιλέγουν οι ίδιοι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ότι πρέπει να ψηφίζουν οι 18άρηδες; Θέλουν να γίνονται περισσότερα δημοψηφίσματα; Υποστηρίζουν την υιοθέτηση της απλής αναλογικής;
Με αφορμή τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η διαΝΕΟσις δημοσιεύει δύο έρευνες κοινής γνώμης οι οποίες έλαβαν χώρα το Νοέμβριο του 2015 και τον Ιούνιο του 2016. Και οι δύο διεξήχθησαν από τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και προσεγγίζουν το θέμα από διαφορετικές σκοπιές. Η πρώτη έρευνα, του 2015, δίνει έμφαση στο θέμα των θεσμών και την έννοια της δημοκρατικής συμμετοχής, ενώ η πιο πρόσφατη αναζητά απαντήσεις για τα βασικά θέματα που συζητιούνται για την τρέχουσα αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Εμφανίζονται μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όπως το ότι η ιδέα της ψήφου στα 17 απορρίπτεται -ακόμα και από τους ψηφοφόρους ηλικίας 18-34-, ότι συντριπτικά ποσοστά συμφωνούν με την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, την εκλογή Προέδρου από το λαό και την απλή αναλογική, ενώ 4 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η συμμετοχή στις εκλογές δεν έχει σημασία, γιατί “γίνεται ό,τι θέλουν οι ξένοι’’.
Μπορείτε να βρείτε τις έρευνες εδώ:
ΤΙ ΠΙΣΤΕYΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ (PDF)
ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ (PDF)
Μπορείτε να δείτε μερικά από τα βασικά αποτελέσματα των ερευνών παρακάτω:
Τα αποτελέσματα των ερευνών συζητήθηκαν στο 10ο επεισόδιο της εκπομπής "Η Ελλάδα Στον Καθρέφτη" που προβάλλεται σήμερα, 20 Ιουλίου, δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στον ΣΚΑΪ.