Η σύντομη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύτηκε εχτές, επισημαίνει πως στο παρελθόν οι επιδόσεις της Ελλάδας στην πλειονότητα των δεικτών που αφορούσαν στην ευημερία και την υγεία των πολιτών ήταν από τις υψηλότερες ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Ωστόσο, αυτή η πραγματικότητα επιδεινώθηκε λόγω της κρίσης που ξέσπασε στη χώρα το 2010.
Η Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ελλάδα
Ανάμεσα στα ενδεικτικότερα συμπεράσματα της έκθεσης είναι η μείωση κατανάλωσης καπνού και η ανησυχητική και ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του ιού ΗΙV εντός της κρίσης. Σε άλλους τομείς τα νέα είναι καλύτερα: για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια η θνησιμότητα από τροχαία ατυχήματα με μοτοσικλέτα έπεσε κάτω από τους 10 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού, για παράδειγμα, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το Σχέδιο "Υγεία 2020"
Το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί μία προσπάθεια για τη βελτιστοποίηση μίας σειράς δεικτών που έχει συμφωνηθεί από όλα τα μέλη του Π.Ο.Υ. Οι δείκτες αυτοί είναι δεκαεννέα (19) και αφορούν στην ευημερία και την υγεία των πολιτών των κρατών-μελών του οργανισμού. Σε δέκα από αυτούς, η Ελλάδα δείχνει βελτιωμένα στοιχεία, ωστόσο υπάρχουν και εννέα στους οποίους παρουσιάζεται επιδείνωση. Ανάμεσα σ' αυτούς, ο δείκτης πρόληψης της παχυσαρκίας, ο δείκτης ανεργίας και ο συντελεστής Gini, που μετρά το μέγεθος της ανισοκατανομής εισοδήματος σε μία χώρα.
διαβάστε ακόμα
Η Υγεία Των Ελλήνων Και Η Κρίση – Μια Έρευνα
Η Ελλάδα, επίσης, είναι πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη μείωση της θνησιμότητας από μη-μεταδοτικές ασθένειες (π.χ καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης κλπ).
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα πως το σύστημα υγείας στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο χρειάζονται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να ανακτήσει τη θέση της ανάμεσα στις πιο «υγιείς» χώρες της Ευρώπης.