tarantilis_panepistimiaki_kainotomia
Αρθρογραφια |

Ιδέες: Πώς Μπορούν Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια Να Απευθυνθούν Σε Ξένους Φοιτητές;

Δύο ιδέες από τον Καθηγητή του Ο.Π.Α. Χρήστο Ταραντίλη.

ι ξένες επενδύσεις θα έπρεπε να είναι εδώ και πολλά χρόνια η προτεραιότητα της Ελλάδας. Ειδικά σε μια περίοδο κρίσης, αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση για να βγούμε από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

Μία ιδέα προς αυτή την κατεύθυνση, πώς δηλαδή θα τραβήξουμε «ξένο» χρήμα στη χώρα μας, είναι η ίδρυση προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, τα λεγόμενα και "bachelors", από ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία θα απευθύνονται αποκλειστικά στους αλλοδαπούς φοιτητές με καταβολή διδάκτρων.

Το Oικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α), στα πλαίσια των προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών, έχει αναπτύξει 90 μαθήματα στην αγγλική γλώσσα τα οποία προσφέρονται σε περίπου 300 φοιτητές. Αυτά τα 90 μαθήματα μπορούν κάλλιστα να συγκροτήσουν τρία προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα βασικά αντικείμενα που θεραπεύει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ένα bachelor στο Management, ένα bachelor στην Οικονομική Επιστήμη και ένα bachelor στην Πληροφορική.

Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει τόσο στα πλαίσια της Ελλάδας, ιδρύοντας τέτοια προγράμματα σπουδων, όσο και εκτός αυτής ιδρύοντας τα ίδια προγράμματα σε παραρτήματα ελληνικών πανεπιστημίων στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Εκεί, ο κόσμος διακατέχεται από μία λογική -που υπήρχε και στην Ελλάδα κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970-, όπου η κοινωνική καταξίωση έχει συνδεθεί με την απόκτηση ενός πανεπιστημιακού πτυχίου σπουδών. Δεν υπάρχει, επομένως, καλύτερη περίσταση για έναν άνθρωπο που ζει στην Αλβανία, στη Βουλγαρία ή σε άλλες βαλκανικές χώρες, από το να λάβει ένα πτυχίο από ένα αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο όπως το Ο.Π.Α, μένοντας παράλληλα στη χώρα του. Το Ο.Π.Α έχει την δυνατότητα και την υποδομή να υλοποιήσει άμεσα τέτοια προγράμματα σε χώρες του εξωτερικού".

*Ο Χρήστος Ταραντίλης είναι Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Συστημάτων Λήψης Αποφάσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες παρόμοιες ιδέες σε αυτό το άρθρο του