Η σελίδα "Μετρώντας την Ελλάδα" είναι, λίγο-πολύ, αυτό που λέει το όνομά της: Μια συλλογή μονάδων μέτρησης μιας χώρας.
Πως "μετριέται" μια χώρα; Ποιοι είναι οι βασικοί δείκτες που την περιγράφουν; Ποιες είναι οι λίστες στις οποίες τοποθετείται ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου -και με ποιά κριτήρια διαμορφώνονται αυτές; Στο "Μετρώντας την Ελλάδα" προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε όσες λίστες, δείκτες, στοιχεία και μελέτες μπορούμε να εντοπίσουμε από έγκυρες πηγές της Ελλάδας και του εξωτερικού, και να κάνουμε όλο αυτό το υλικό εύκολα αναζητήσιμο και προσβάσιμο από όποιον το χρειάζεται.
Η σελίδα «Μετρώντας την Ελλάδα»
Η ενότητα περιέχει δύο μέρη: Το πρώτο αφορά μελέτες και έρευνες που, πέρα από τα στατιστικά στοιχεία και δεδομένα που παραθέτουν, συνοδεύονται από μία ή περισσότερες εκθέσεις/αναλύσεις επί των ευρημάτων τους. Το δεύτερο μέρος περιέχει datasets, δηλαδή συλλογές δεδομέων σε επεξεργασμένη μορφή ή σε raw data, χωρίς κάποια συνοδευτική έκθεση. Στο συγκεκριμένο υποτομέα, θα συναντάμε συχνά και νέους τύπους δεικτών, όπως για παράδειγμα τον Digital City Index, που απεικονίζει δεδομένα με interactive infographics και εύληπτα visualizations.
Σε κάθε καταχώρηση, ο χρήστης μπορεί να βρει αναλυτικές πληροφορίες τόσο για τον εκδότη της εκάστοτε έρευνας/dataset, όσο και στοιχεία για την ημερομηνία δημοσίευσης καθώς και πρόσθετα στοιχεία, όπως επιμέρους PDF αρχεία, datasets (σε κάθε μορφή, xls, cav, spss) και links που τον παραπέμπουν κατευθείαν στο website της πηγής.
Τα στοιχεία που παρατίθενται στην ενότητα κατηγοριοποιούνται για λόγους ευχρηστίας σε 10 μεγάλες κατηγορίες: Οικονομία, Κοινωνία, Τουρισμός, Εργασία, Διεθνείς Σχέσεις, Εκπαίδευση, Πολιτική, Περιβάλλον, Τεχνολογία και Μεταφορές, είναι οι κατηγορίες για τις οποίες ο χρήστης μπορεί να βρει πληθώρα ερευνών και δεδομένων προς μελέτη και περαιτέρω ανάλυση.
Προτεραιότητα στο σχεδιασμό της σελίδας ήταν η ευκολία περιήγησης των χρηστών. Ο χρήστης μπορεί να βλέπει με αλφαβητική σειρά όλες τις έρευνες, μελέτες και τα δεδομένα, αντίστοιχα, αλλά έχει και τη δυνατότητα εκτεταμένου φιλτραρίσματος επιλογών: Συγκεκριμένα, μπορεί να αναζητήσει δεδομένα και έρευνες με βάση τον φορέα έκδοσής τους, την κατηγορία την οποία αφορούν (π.χ Κοινωνία, Οικονομία, Τουρισμός κλπ) καθώς και με με βάση λέξεις-κλειδιά.
Η ενότητα, βεβαίως, θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα στοιχεία, ενώ τα υπάρχοντα στοιχεία θα ανανεώνονται τακτικά με τις πιο ενημερωμένες εκδόσεις τους. Το «Μετρώντας την Ελλάδα» ξεκινά την λειτουργία του με 220 καταχωρήσεις ερευνών και δεδομένων για όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας, κοινωνίας και πολιτικής.
Μπορείτε να ενημερώνεστε αυτόματα για τις νέες καταχωρήσεις στην ενότητα με μια εγγραφή στο RSS Feed, πατώντας κλικ εδώ, αλλά και να στείλετε τις παρατηρήσεις/διορθώσεις σας για την σελίδα στο [email protected].