Από το 2005 και κάθε χρόνο, ο οργανισμός Renewable Energy Policy Network δημοσιεύει την μελέτη Renewables Global Status Report. Πρόκειται για μία συλλογή μεγεθών που μετρούν τις επιδόσεις πολλών κρατών σε ένα μεγάλο αριθμό τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κυμαίνονται από φωτοβολταϊκά μέχρι γεωθερμική ενέργεια και κυματογεννήτριες. Μπορείτε να τη βρείτε εδώ:
Οι τεχνολογίες που περιλαμβάνονται δεν αναφέρονται μόνο σε παραγωγή ρεύματος, αλλά κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων όπως βιομάζα, υδρογεννήτριες, γεωθερμική ενέργεια και φυσικά ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Αυτές μελετούνται τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο, καθώς και η σχετικές επιδόσεις τους ως προς παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής ενέργειας, που φυσικά έχουν ως βασικό αντιπρόσωπό τους τα ορυκτά καύσιμα.
Σε αυτό το επίπεδο μελέτης λοιπόν, κάποιος μπορεί να δει πως οι ανανεώσιμές πηγές ενέργειας, το 2013, έφτασαν να καλύπτουν σχεδόν το 1/5 της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Ίσως απρόσμενα, από αυτό το 19%, περίπου το μισό είναι καύσιμα που προκύπτουν από βιομάζα, για παράδειγμα η βιοαιθανόλη, που χρησιμεύει πρωτίστως για μετακίνηση και θέρμανση. Από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ξεχωρίζει η υδροηλεκτρική ενέργεια, με κύριο επενδυτή την Κίνα.
Η περίληψη της έρευνας, με τα βασικά στοιχεία και γραφήματα
Πέραν από την παγκόσμια προοπτική όμως, η έρευνα εστιάζει και σε κάθε κράτος ξεχωριστά. Έτσι, οι συγγραφείς μετρούν τις επενδύσεις που έχει κάνει κάθε χώρα στις διάφορες τεχνολογίες, και έτσι καταλήγουν σε συγκρίσεις που δείχνουν κάποιες ενδιαφέρουσες τάσεις. Ορίστε, για παράδειγμα, οι πέντε πρώτες χώρες σε επενδύσεις (επεκτάσεις χωρητικότητας και επιπλέον παραγωγή) για το 2014, ανά τεχνολογία:
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, πράγμα που δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Παρ' όλα αυτά όμως, η επόμενη κατάταξη προσφέρει μία ενδιαφέρουσα αντίθεση:
Η Ελλάδα εμφανίζεται σε 2 θέσεις. Η πρώτη είναι η κατά κεφαλή παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, όπου εμφανίζεται τέταρτη. Επίσης, στην κατάταξη των κρατών για την χωρητικότητα ηλιακών θερμοσιφώνων ανά κεφαλή, η Ελλάδα έρχεται πέμπτη, με την Κίνα να μην εμφανίζεται καν στη συγκεκριμένη, αν και είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε απόλυτα νούμερα.
διαβάστε ακόμαΑριθμοί: Η Ελλάδα Στην Έκθεση Ανταγωνιστικότητας Τουρισμού Του WEF
Τέλος, ένα ακόμη αντικείμενο με το οποίο ασχολείται η έρευνα είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών για ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για αυτά τα δεδομένα προσφέρεται ένας διαδραστικός χάρτης που περιγράφει, για κάθε χώρα, τους στόχους που τέθηκαν για το 2014 και πόσοι από αυτούς επιτεύχθησαν.
Μπορείτε να βρείτε πολύ περισσότερες μελέτες και εκθέσεις φορέων και οργανισμών από όλο τον κόσμο στη βάση δεδομένων "Μετρώντας την Ελλάδα".