Το ετήσιο "Global Information Technology Report" του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) οποία κατατάσσει 143 οικονομίες ως προς την ικανότητά τους να υποστηρίζουν και να εκμεταλλεύονται τεχνολογίες δικτύωσης, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Η φετινή έκθεση δημοσιεύτηκε μόλις, μαζί με πλήθος επιμέρους αναλύσεων, συνόλων δεδομένων και αρθρογραφίας. Μπορείτε να τη βρείτε εδώ:
Στην κορυφή της κατάταξης, όπως αναμενόταν, βρίσκονται αποκλειστικά ανεπτυγμένες οικονομίες, κυρίως από την Ευρώπη, με την Σιγκαπούρη να βρίσκεται φέτος για πρώτη φορά στην κορυφή, εκτοπίζοντας την μέχρι πέρυσι πρώτη Φιλανδία.
Για να βρει κάποιος την Ελλάδα, θα πρέπει να κατέβει αρκετά πιο κάτω, στην 66η θέση. Είναι η χαμηλότερη θέση που καταλαμβάνεται από ανεπτυγμένη οικονομία ή μέλος του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, η υψηλότερα βαθμολογημένη μη-ανεπτυγμένη οικονομία, η Μαλαισία, βρίσκεται στην 32η θέση. Τι σημαίνει όμως αυτή η κατάταξη και γιατί είναι η Ελλάδα λίγο πιο πάνω από τη μέση;
Τα δεδομένα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, από την UNESCO
Το WEF συγκεντρώνει 53 διαφορετικούς δείκτες, τους οποίους κατατάσσει σε 10 υποκατηγορίες, που με τη σειρά τους ομαδοποιούνται σε 4 υποδείκτες που περιγράφουν τις συνθήκες και συνέπειες ανάπτυξης και χρήσης των διαφόρων τεχνολογιών δικτύωσης, επικοινωνίας και πληροφορικής. Οι δείκτες αυτοί καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος τομέων, όπως κανονιστικά πλαίσια λειτουργίας επιχειρήσεων, πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και αριθμό νοικοκυριών με υπολογιστή. Σε μερικούς από αυτούς η Ελλάδα επιτυγχάνει υψηλή βαθμολογία, με την υψηλότερη να είναι στο δείκτη πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη σχετική κατάταξη η Ελλάδα είναι πρώτη στον κόσμο. Στον αριθμό ευρυζωνικών συνδέσεων βρίσκεται την 21η θέση με 26 συνδέσεις ανά 100 κατοίκους, ένα μέγεθος σε σταθερή άνοδο από το 2010. Στον αντίποδα, ξεχωρίζουν οι 1580 ημέρες που απαιτούνται για την επίλυση διαφορών επί συμβολαίων -η δεύτερη χειρότερη επίδοση στον κόσμο. Τέλος, η χώρα φτάνει μόλις στην 135η θέση στη διαθεσιμότητα επενδυτικών κεφαλαίων. Ορίστε η συνολική εικόνα της Ελλάδας στους 10 βασικούς τομείς:
Συγκρίνοντας την εικόνα της Ελλάδας με αυτή στην αντίστοιχη έκθεση του 2014, διαπιστώνουμε ότι εμφανίζει μια άνοδο κατά 8 θέσεις, η οποία εν τούτοις δεν βρίσκεται καν στις 10 μεγαλύτερες ανόδους (η μεγαλύτερη επιτυγχάνεται από την Αρμενία, που ανεβαίνει 36 θέσεις). Όμως, η σημασία αυτής της ανόδου μειώνεται αν ληφθεί υπ' όψιν η πτώση κατά 10 θέσεις που είχε σημειώσει το 2014 σε σχέση με το 2013. Όλα αυτά, μαζί με την κατάταξη για κάθε δείκτη το 2015, είναι διαθέσιμα προς μελέτη στην ειδική έκθεση για την Ελλάδα.
Μπορείτε να εξερευνήσετε τη βαθμολογία κάθε χώρας που βρίσκεται στην κατάταξη του WEF και στον παρακάτω interactive χάρτη:
Μία ακόμη έκθεση του WEF, η Travel and Tourism Competitiveness Report για το 2015, δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Μπορείτε να δείτε πώς τα πήγε η Ελλάδα σε εκείνη την κατάταξη εδώ.
Μπορείτε επίσης να βρείτε πολύ περισσότερες μελέτες και εκθέσεις φορέων και οργανισμών από όλο τον κόσμο στη βάση δεδομένων "Μετρώντας την Ελλάδα".